Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Aranyba öntötték a kínai vezért

2013.12.13. 19:26 Módosítva: 2013.12.13. 23:49

Aranyból, jádekövekből kirakott nyolcvan centi magas szobrot kapott születésének 120. évfordulójára Mao Ce-tung. Az 1949-ben létrejött Kínai Népköztársaságot megalapító és 1976-os haláláig irányító kínai vezető 50 kilós emlékművét Sencsenben állították fel pénteken. A 16 millió dolláros (3,5 milliárd forintos) műalkotás azonban az ünnepség után – a Kínai Kommunista Párt alapítója december 26-án született – Mao Ce-tung szülőházába, a Hunan tartományban fekvő Saosanba kerül.

Az összeg azonban eltörpül amellett, amennyit Hunan tartomány az évforduló kapcsán költött. Igaz, a 2,5 milliárd dollár nem csak ünnepségekre, egy Maóról szóló száz részes film elkészítésére és aranyszobrocskákra ment el: a 67 millió fős, két magyarországnyi méretű tartományban gyorsvasút és autópálya is épült az alkalomhoz időzítve.

Mao Ce-tung aranyfotelben ülő szobra azonban elmarad az önmagát számtalanszor csillogó emlékművekbe öntő néhai Türkménbasi mögött. A türkmén kommunista párt első titkárából a Szovjetunió felbomlásával függetlenné vált Türkmenisztán első elnökévé vedlett politikus – akit eredetileg Szaparmurat Nyijazovnak hívtak, mielőtt az ország örökös elnökeként a Türkmének Atyjának nevezte ki magát – nem csak napra forgó aranyozott szobrot kapott a türkmén fővárosban – amit 2006-os halála után utódja szereltetett le –, de készült számára olyan szobor is, amelyen éppúgy aranyfotelben ül átvetett lábbal, mint most a 16 millió dolláros Mao Ce-tung.