Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Irán megint kilőtt egy majmot az űrbe

2013.12.14. 14:58

Másodjára is sikerrel küldött fel a világűrbe egy majmot Irán. Sőt, épségben vissza is hozta a Földre - írja az MTI. "Haszan Róháni elnök (...) gratulált az iráni tudósoknak és szakértőknek, amiért egy második élőlényt is sikerrel küldtek fel az űrbe" - jelentette az IRNA állami hírügynökség.

Róháni a Twitteren örült a sikernek. A majmot egyébként Fargamnak (Ígéretesnek) hívják. "Összességében ez a második világűrbe felküldött majom, amely tökéletes egészségben tért vissza Iránba" - írta a boldog elnök.Hivatalos weboldala, a president.ir arról ír, hogy a Padzsohes (fárszi nyelven Kutatás) típusú rakéta Irán első folyékony hajtóanyagú rakétája volt. 

Az első, majommal végrehajtott űrkísérletet - amelynek keretében 120 kilométeres magasságot ért el a rakéta - januárban jelentette be az iszlám köztársaság. Az űrben járt állatról kiadott két fotócsomag egyike azonban egy másik majmot ábrázolt, vagyis egyáltalán nem biztos, hogy tényleg sikeres volt az űrutazás.

Az Egyesült Államok és szövetségesei attól félnek, hogy nagy hatótávolságú ballisztikus rakétatechnológiáját Irán nukleáris robbanófejek célba juttatására használhatja fel. Teherán azt állítja, hogy atomprogramja kizárólag békés, energiatermelő célokat szolgál.