Putyin furcsán ad kegyelmet Hodorkovszkijnak

2013.12.19. 14:23 Módosítva: 2013.12.19. 14:25

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette, a közeljövőben megkegyelmez Mihail Hodorkovszkij bebörtönzött orosz olajmágnásnak. Az elnöki kegyelmet hamarosan alá fogja írni. Az orosz törvények szerint az elítéltek elnöki kegyelmet kérhetnek, ugyanakkor Hodorkovszkij ezzel egészen a közelmúltig nem élt, most azonban mégis, tette hozzá Putyin.

A BBC szerint Hodorkovszkij ügyvédei azonban közölték, semmiféle kegyelmet nem kért a Jukosz volt vezetője, és különben is, 2014 augusztusában egyébként is szabadulna a börtönből.

2005-ben Hodorkovszkij nyolc év börtönt kapott – letöltését 2003 októberétől számította a bíróság –, így már 2011-ben letelhetett volna az ítélet, amelyet jó magaviselet esetén a bíróság elvileg meg is felezhetett volna. Az ország demokratizálását a börtönből mind aktívabban követelő Hodorkovszkij így akár már 2008-ban – az akkor esedékes orosz elnökválasztások előtt – szabadlábra kerülhetett volna.

A kedvezményes szabadulás lehetőségének vizsgálatára azonban apróbb kifogásokra hivatkozva nem került sor, ráadásul 2009-ben újabb ügyben ítélte el a bíróság Hodorkovszkijt, ezúttal már 13 évre. (Ezt is 2003-tól számították, így a szabadulás végső dátuma 2016-ra tolódott ki.) Tavaly azonban a bíróság felülvizsgálta az ügyet, 11 évre csökkentve a második büntetést, augusztusban pedig ezt rövidítették meg további két hónappal.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága idén nyáron elsőfokú ítéletében kimondta, ugyan megalapozottak voltak a Mihail Hodorkovszkij, illetve Platon Lebegyev orosz üzletemberrel szembeni csalási és adóelkerülési vádak, ám az elítélésükhöz vezető oroszországi eljárás során történtek emberi jogsértések, az pedig indokolatlan, hogy távoli büntetőtelepen kell letölteniük büntetésüket.  • Hírek
  • Hírek