Szlovák gárda kísérte a besztercebányai alispánt a megyeházára

2013.12.20. 20:47 Módosítva: 2013.12.20. 20:54

Saját pártjának emberei őrizték a bejáratot Marián Kotleba pénteki eskütételén Besztercebányán. Kotleba a szlovák Jobbiknak is nevezett Mi Szlovákiánkért Néppárt vezetője nagy meglepetésre megnyerte a november végi regionális választást a közép-szlovákiai megyében.

A szélsőséges nézeteiről ismert pártvezér győzelme után most foglalhatta el ténylegesen a megyeelnöki pozíciót. A bumm.sk beszámolója szerint az ajtónál őrködők a Mi Szlovákiánk - Néppárt feliratú zöld ruhát viseltek, és nem mindenkit engedtek be az új összetételű megyei közgyűlés első ülésére.

Az őrök láthatólag önkényesen döntötték el, hogy kit engednek be a terembe, és nem árulták el, hogy ki bízta meg őket a feladattal. Lapbeszámolók szerint a megyei közgyűlés alkalmazottait, sokkolta Kotleba őreinek tevékenysége, nem tudták, mit kezdjenek a helyzettel, csak némán szemlélték az eseményeket.

Kotleba mozgalma, a Mi Szlovákiánkért Néppárt a szélsőjobboldalon Ján Slota magyarellenességéről is ismert SNS-e helyébe léphet. Országosan egyelőre nem túl jelentősek, a tavalyi parlamenti választásokon csak 1,58 százalékot értek el. Erőforrásaikat általában egy-egy akcióra koncentrálják, pozsonyi megmozdolásaikon Kotlebát többször őrizetbe vetté a rendőrök. Indult már ellene eljárás náci karlendítés, faji uszítás és a demokrácia veszélyeztetése miatt is.  • Hírek
  • Hírek