Móric
9 °C
15 °C

Ismét civileket bombázott a szíriai kormány

2013.12.22. 21:03

 Legalább 44 ember életét oltották ki az észak-szíriai Aleppó városra a kormányerők által ledobott „hordóbombák” emberi jogi szervezetek szerint.

A szíriai légierő a kettéosztott város felkelők által ellenőrzött részét bombázta hevenyészett hordóbombákkal, vagyis robbanószerrel és üzemanyaggal töltött hengerekkel, illetve olajoshordókkal. A nagyon pontatlan, de sok kár és sebesülés okozására képes bombákat rendszerint helikopterek hátuljából dobják a mélybe, kevéssé törődve azzal, hogy eltalálják-e a kijelölt célpontot.

A nagy-britanniai székhelyű, a felkelőkhöz közeli Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint a légierő Aleppó több pontjára is légicsapást mért vasárnap, a legsúlyosabbat a város keleti peremén fekvő Hananóra – írja az MTI. A közlés szerint legalább hat gyermek van az áldozatok között.

Egy másik emberi jogi szervezet, a Human Rights Watch (HRW) egy hétvégi jelentésében azt közölte, hogy az elmúlt hónapban polgári lakosok tucatjait ölték meg hordóbombákkal Aleppóban. A HRW törvénytelennek nevezte ezeket a bombákat, amelyek szerinte főleg lakó- és bevásárlónegyedekre hullottak. A jelentés szerint a szíriai légierő vagy „bűnösen alkalmatlan” a feladatára, és nem törődik a civil áldozatok nagy számával, vagy szándékosan vesz célba civilek lakta területeket.

A felerészt a felkelők ellenőrzése alatt álló Aleppót egy hete hevesen bombázzák a kormányerők. A légicsapásokban százak vesztették életüket, az ellenzéki Aleppói Médiaközpont szerint a kórházak tele vannak sebesültekkel.

Homsz tartományban egy síita elemi iskola közelében robbantotta fel magát vasárnap egy öngyilkos merénylő, magával rántva a halálba 12 embert, köztük gyerekeket.