Könnygázzal és vízágyúval kellett oszlatni

2013.12.22. 16:26
Az isztambuli rendőrség könnygázt és vízágyúkat vetettek be a kormány városrendezési tervei és korrupciós botránya miatt tiltakozó, több száz fős tömeg feloszlatására, írja az MTI.

A korrupciós vádak miatt egy nappal korábban többek között Muammer Güler belügy- és Zafer Caglayan gazdasági miniszter fiát is előzetes letartóztatásba helyezték. A demonstrációt Isztambul ázsiai részén, Kadiköy városrész egyik terén tartották, a résztvevők lemondásra szólították fel Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök kormányát, közölte a török Dogan hírügynökség.

A kormányfő "sötét szövetségek munkájának" nevezte a közbeszerzésekkel kapcsolatos korrupciós ügyet, és ígéretet tett rá, hogy minden érintettet fel fognak deríteni. A legutóbbi hírek szerint a bűncselekmény miatt már több mint 50 embert vettek őrizetbe, más hírforrások 84 emberről tudnak.

A török rendőrség ötven magas rangú tisztjét is menesztették. A gazdasági bűnözés elleni igazgatóság által kedden levezényelt nagyszabású korrupcióellenes rendőrségi razzia az ország vezetői számára is váratlan volt. Erdogan "a kormány lejáratására irányuló piszkos akciónak" nevezte a történteket. Annak ellenére, hogy a kormányban provokációnak tartják a rendőrségi fellépést, a hivatalos álláspont az, hogy semmiképpen nem fogják befolyásolni a nyomozást és a bíróságot, és bármilyen kimenetele is lesz az ügynek, azt tiszteletben fogják tartani.

Helyi lapok szerint az őrizetbe vételek mögött a milliárdos vagyonnal rendelkező Fethullah Gülen befolyásos radikális hitszónok áll, aki alá akarja ásni a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja és vezetője, Erdogan pozícióit négy hónappal a helyhatósági választások előtt. Gülen iszlám törvénykezést vezetne be Törökországban.