Meghalt Kalasnyikov

2013.12.23. 17:23 Módosítva: 2013.12.23. 17:24

94 éves korában meghalt Mihail Kalasnyikov, a róla elnevezett hírhedt gépfegyver feltalálója. Még november közepén került kórházba gyomorvérzés gyanújával – írja az ITAR-TASS orosz hírügynökség.

Mihail Kalasnyikov 1919. november 10-én született a Kazahsztánnal határos Altaji régióban. A második világháborúban harckocsizóként szolgált, súlyosan megsebesült, majd a hátországban gyógyult. Lábadozása során már megtervezett egy géppisztolyt, de azzal még nem ért el sikert. A háború után azonban elkészítette máig híres automata fegyverét. 

Az altábornagyi rangban lévő, számos magas állami kitüntetéssel és külföldi elismeréssel rendelkező konstruktőr 80 éves koráig dolgozott a Moszkvától 1129 kilométerre északkeletre lévő Izsevszk fegyvergyárában. Az általa 1947-re kifejlesztett Kalasnyikov gépkarabélyokat 1948-ban kezdték az udmurtföldi üzemben sorozatban gyártani. 1949-től rendszeresítették az orosz hadseregben. Többféle változatát dolgozták ki az egykori Varsói Szerződés tagállamaiban, így Magyarországon is. 

Az AK-47-es gépkarabély és számos változata az egyik legelterjedtebb automata lőfegyver a világon. A Kalasnyikov gépkarabély szerepel a Hezbollah libanoni radikális síita szervezet és az Iráni Forradalmi Gárda címerében is. Kalasnyikov egy 2002-es, németországi nyilatkozatában elmondta, hogy szívesebben tervezett volna olyan gépet, ami hasznára van az embereknek. Például fűnyírót.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport