Lemondott tizenhat kuvaiti miniszter

2013.12.23. 17:52

A kuvaiti kormány mind a tizenhat minisztere beadta lemondását hétfőn – jelentette a KUNA kuvaiti hírügynökség a parlament elnökére hivatkozva.

Helyi sajtóhírek szerint az uralkodócsalád hét tagját is magában foglaló kormány korrupciós ügyek miatt kényszerült a lemondásra. A parlament kedden szavazott volna a kabinet egyik tagja ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról – írja az MTI.

Ugyanakkor értesülések szerint nem írnak ki új választásokat, a kormány lemondását a kabinet átalakítása fogja követni. E folyamat során egyes képviselők tervei szerint átfogó parlamenti vizsgálaton kell majd átesniük a végrehajtó hatalom új vezetőinek.

A térségben kifejezetten erősnek számító és a kabinetet gyakran felelősségre vonó parlamenttel rendelkező Kuvaitban nem ritkák a mostanihoz hasonló kormányválságok.

A most lemondott kormány a júliusi parlamenti választásokat követően, augusztusban alakult meg. A nyári voksolást azután írták ki, hogy a kuvaiti alkotmánybíróság eltörölte a 2012. decemberi választások eredményét. Az egy évvel ezelőtti voksolást pedig pont egy hasonló kormányválság miatt kellett kiírni.  • Tippek
  • Árfolyam