Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sosem volt még ilyen népszerű egy pápa

2013.12.24. 13:18

Elsöprő Ferenc pápa népszerűsége a hívők között, derítette ki a CNN megbízásából végzett kutatás. Az amerikai katolikusok 88 százaléka elégedett azzal, ahogyan a pápa az egyházat irányítja. Ez hihetetlenül magas szám, a minden idők legnépszerűbb pápájának tartott II. János Pál 84 százalékos arányt tudott felmutatni 1999-ben, amikor a népszerűsége csúcsán járt. A történethez hozzátartozik, hogy az egyházban kirobbant pedofilbotrányok hatására ez a mutató 2003-ra 64 százalékra esett vissza.

A teljes, katolikusokból, más vallásúakból és nem hívőkből álló mintán végzett kutatásban Ferenc pápa közel 75 százalékos szimpátiaarányt mutatott, e talán még a hívők körében mért népszerűségnél is meghökkentőbb, magas adat. A kutatásból kiderült az is, mit kedvelnek a hívők Ferencben: az egyház évszázados beidegződésein túlmutató kijelentéseit és cselekedeteit, a morális kérdésekhez való hozzáállását, vagy azt, ahogy olyan kérdéseket mer feszegetni, mint például a nők szerepe az egyházban.