Nincs több átnevelés Kínában

2013.12.28. 08:39

A kínai törvényhozás hivatalosan is megszüntette szombaton a munkával történő átnevelés intézményét – írja az MTI. A politikai döntést már november közepén meghozta a kommunista párt központi bizottsága, de most az Országos Népi Gyűlés (parlament) Állandó Bizottsága törvényerőre is emelte a határozatokat.

Az 1950-es évek óta működő munkatáborok sok visszaélésre adtak lehetőséget, mert bírósági ítélet nélkül, rendőrségi kezdeményezésre, kevés fellebbezés lehetőséggel lehetett bezárni embereket akár 4 évre is. Nem is keveset: egy 2008-as adat szerint körülbelül 350 erre szakosodott intézet működött az országban, összesen 160 ezer lakóval.

A fogvatartottak főleg kisstílű bűnözők, prostituáltak, kábítószerfüggők és szerencsejátékosok voltak, de a rendőrség a nemzetbiztonságot veszélyeztető egyéneket is bezárhatta.

Kína szombaton a családtervezési politikán is enyhített. Az 1979-ben bevezetett egykepolitika helyébe lépő új szabályozás értelmében a házaspároknak két gyerekük lehet akkor, ha mindkét szülő egyke volt. Korábban csak a vidékieknek volt engedélyezett két gyermek, amennyiben az elsőszülőtt lány volt, a városban élők azonban csak egy gyermeket vállalhattak.

A vitatott törvény problémákhoz vezetett, például sok volt a abortusz, és rossz nemi arány alakult ki a társadalomban. Az Állandó Bizottság felszólította a tartományok illetékes törvényhozásait és állandó bizottságait, hogy a demográfiai helyzetnek megfelelően érvényesítsék a most hozott törvényeket.