Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-4 °C
3 °C

Az argentin ellenzék szerint hiba volt a rezsicsökkentés

2013.12.31. 00:00

Több mint négy évtizede a legsúlyosabb kánikula tombol az argentin fővárosban, Buenos Airesben. Két hete 30 és 40 Celsius-fok között mozog a hőmérséklet, és a csúcsra járatott klímaberendezések miatt gyakori az áramszünet. A helyzet politikai vitát is kiváltott: az ellenzék a kormány által megszabott díjszabást hibáztatja, a kormány pedig az áramszolgáltatókat – írja az MTI.

Hétfőn számos lakóházban már egy hete nem volt áram. A fullasztó hőségben nem működtek a felvonók, hűtőszekrények, ventillátorok vagy légkondicionálók. A kormány szerint az argentin főváros 1-3 százalékát érinti az áramszünet. A szolgáltatók igyekeznek kijavítani az elöregedett hálózat vezetékeit és transzformátorait, de a meghibásodások egyre gyakoribbak.

A lakók a főváros agglomerációjának több pontján barikádokkal tiltakoztak az áramszünet miatt, jobb szolgáltatást követelve. Mauricio Macri Buenos Aires-i polgármester már szombaton energetikai szükségállapotot hirdetett ki.

Jorge Milton Capitanich balközép kormányfő hétfőn a főváros áramszolgáltatását ellátó Edenor és az Edesur magáncégeket hibáztatta. Az ellenzék az állami áramdíj-politikát bírálja, amely szerintük az áramszolgáltatókat fojtogatja, és nem tudnak a hálózat költséges javításába fogni.

Argentína 2002-ben döntött az áramdíjak befagyasztásáról. Tíz év alatt azonban a villany ára 140 százalékkal nőtt, miközben a a termelés és az áramszolgáltatás költsége a tízszeresére ugrott, és az adott időszakban 67 százalékban nőtt a kereslet – mondta Emilio Apud volt energiaügyi miniszter, aki szerint az argentin áramdíjak a legalacsonyabbak a világon, ez vezet a felelőtlen fogyasztáshoz és a mostani katasztrófához.