Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
0 °C
4 °C

Kiadatás előtt az exjugoszláv titkosszolga

2014.01.02. 13:08 Módosítva: 2014.01.02. 13:10

A törvény életbe lépésének napján tartóztatták le a Horvátországban a volt jugoszláv titkosszolgálat (SDS) horvátországi részlegének vezetőjét, aki a függetlenné vált Horvátországban Franjo Tudjman elnök mellett is fontos szerepet vállalt a titkosszolgálatok területén.

Josip Perkovic ügye az első komolyabb vitához vezetett az EU és Horvátország között azután, hogy a balkáni ország július 1-jén az EU 28. tagjává vált.

Horvátország ugyanis a csatlakozáskor vállalta az európai elfogatóparancs alkalmazását, ám a csatlakozás előtt Zágráb úgy módosította az ehhez kapcsolódó horvát jogszabályt, hogy az csak azokra vonatkozzon, akiket 2002 augusztusa után elkövetett bűncselekményekkel vádolnak. Ennek nyomán a 68 éves Perkovic – akinek fia a jelenlegi államfő, Ivo Josipovic nemzetbiztonsági ügyekben illetékes tanácsadója – elkerülhette volna, hogy kiadható legyen Németországnak, amely 2009 óta szeretné bíróság elé állítani a férfit.

Lex Perkovic

Berlin gyanúja szerint Perkovic érintett lehet a Bajorországba disszidált ellenzéki Stepan Durekovic 1983-as meggyilkolásában. Perkovic tagadja a vádakat, ahogyan Zágráb tagadta azt is, hogy az európai elfogatóparancs horvátországi alkalmazását az egykori titkosszolga érdekében változtatta volna meg.

Horvát érvek szerint erre azért volt szükség, hogy a jogszabály életbelépése után ne kelljen a jugoszláv háborúban részt vett honvédőknek esetleges kiadatással szembenézniük.

Brüsszel azonban szeptemberben már szankciókat fontolgatott újdonsült tagja ellen, ám végül a horvát fél belement abba, hogy január 1-jével időbeli korlátok nélkül lépjen életbe a szabályozás. A vita mérgezte a horvát és német kapcsolatokat is.

„Innentől kezdve az ügy a rendőrségre és a jogszabályokra tartozik. Az új törvény mindenkire egyformán érvényes” – idézte a Reuters a Perkovic elfogása után nyilatkozó államfőt.

Perkovic – aki a 2009-es német kiadatási kérelem óta sem rejtőzködve élt Horvátországban – nem az egyetlen titkosszolgálati személy, akit újévkor őrizetbe vettek. A horvát rendőrség elfogta Zdravko Mustacot és az egykori jugoszláv titkosszolgálat nyolc további munkatársát is.

A kiadatásra azonban nem kerül sor automatikusan: ha Perkovic nem járul ahhoz hozzá, akkor az ügyész bírósághoz fordul, ahol nyolc napon belül döntenek az ügyben. A döntést mind az ügyész, mint az érintett személy megfellebbezheti a Legfelsőbb Bíróságon.