Lelőttek három textilmunkást Kambodzsában

2014.01.03. 10:21

Nagyjából 35 ezer textilmunkás sztrájkol Kambodzsában béremelést követelve. Pénteken közülük több százan, egyes jelentések szerint kétezren egy fővárosi textilüzem előtt tüntettek, ami odáig fajult, hogy köveket és gyújtópalackokat dobáltak. Az ellenük kivezényelt, felfegyverzett rendőrök ezért először figyelmeztető lövéseket adtak le, majd tüzet nyitottak. Körülbelül tizenöt tüntető megsebesült, és legalább három meghalt.  

A textilmunkások korábbi tüntetésein már történt egy haláleset: akkor egy nőt lőttek agyon. A rendőrség szerint azután döntöttek a beavatkozás mellett, hogy kilenc rendőr megsebesült az összecsapásokban. 

Keveslik a minimálbért

A kambodzsai gazdaság húzóágazatának számító textilipar dolgozói az elmúlt időszakban gyakran tüntettek a rossz munkakörülmények miatt: a szakszervezetek szerint több dolgozó is összeesett már munka közben. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) is megállapította, hogy az utóbbi években tovább romlott a helyzet.

Kambodzsában a minimálbér jelenleg 80 dollár. A kormány nemrég ígéretet tett arra, hogy 95 dollárra emeli, de a szakszervezetek ezt kevésnek tartják, és 160 dolláros (34 700 forint) havi minimálbért követelnek 2014-re. A textiliparnak körülbelül 650 ezer dolgozója van, ebből 400 ezren valamelyik nagy nemzetközi cégnek bedolgozó vállalat alkalmazottjai. Az ellenzéki Kambodzsai Nemzeti Megmentés Pártja (KMNP) vasárnaptól háromnapos nagygyűlést szervez. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport