2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Újra az al-Kaida az úr Fallúdzsában

2014.01.04. 11:53

 Elvesztette az ellenőrzést az iraki kormány Fallúdzsa felett, a város teljes egészében az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat fegyvereseinek kezére került – közölte egy magas rangú katonai illetékes szombaton.

A meg nem nevezett illetékes tájékoztatása szerint Fallúdzsát most már teljes egészében az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIL) nevű dzsihádista szervezet ellenőrzi. Hozzátette: a várost övező körzeteket továbbra is az iraki rendőrség felügyeli – írta az MTI.

Pénteken legalább 32 civil és 71 fegyveres halt meg az al-Kaidával szövetséges szélsőséges szunnita csoport és a kormányerők, valamint a hadsereggel szövetséges törzsi milíciák közötti harcokban.

A szélsőséges szervezet péntekre számos körzet felett megszerezte az ellenőrzést al-Anbár tartomány egy másik városában, Ramádiban is.

A két nyugat-iraki városban hétfőn robbantak ki a harcok, azután, hogy a hatóságok felszámolták a kormány ellen tüntető szunniták egy sátortáborát Ramádiban. Szerdán a kormány a tüntetők követelésének engedve kivonta a hadsereget a térségből, és az al-Kaida fegyveresei ezt követően több várost lerohantak Anbár tartományban.

A többségében szunniták lakta, a Núri al-Máliki síita miniszterelnök elleni elégedetlenség melegágyának tekintett Anbár tartományban több mint egy éve folynak kormányellenes tüntetések. Az Irakban kisebbségben lévő szunniták – akik Szaddám Husszein néhai diktátor alatt hatalmon voltak – hosszú ideje arra panaszkodnak, hogy az amerikai katonai beavatkozás után az ország vezetését átvett síita többség hátrányosan kezeli őket.

Ugyanakkor szunnita törzsi vezetők a csütörtöki megállapodás után egyértelművé tették, hogy elítélik a magát a szunniták védelmezőiként feltüntető al-Kaidát, és készek harcolni a terrorszervezet és annak iraki sejtje ellen. A hadsereg és a szunnita törzsi milíciák mindkét városban vállvetve harcolnak az ISIL ellen.