Kijátszotta az ENSZ-tiltást Észak-Korea

2014.01.05. 10:32

Csütörtökön kiadott néhány képet egy tavaly decemberben megnyílt sípályáról az észak-koreai állami hírügynökség. Úgy tűnik, Phenjannak sikerült megkerülnie a luxuscikkekre vonatkozó ENSZ-embargót, mert a felszerelés nagy része Nyugat-Európából származik. Az EU is készített 2006-ban egy listát azokról a dolgokról, amiket tilos eladni Észak-Koreának, ezen külön megemlítették a sífelszerelést.

Nyugat-Európából származik a december végén a Masik-hágónál megnyílt észak-koreai síterepen

 • ez a motorosszán,
  A "Ski-Doo"-t a kanadai Bombardier gyártja.
  A "Ski-Doo"-t a kanadai Bombardier gyártja.
 • legalább hét svéd hóágyú,
 • két olasz és egy német ratrak.
  A svéd Areco cég gyártotta a hóágyúkat, amelyek az Észak-Koreai hírügynökség képén láthatók.
  A svéd Areco cég gyártotta a hóágyúkat, amelyek az Észak-Koreai hírügynökség képén láthatók.
  Fotó: KCNA / NK News

A svéd Areco cégnél azt mondták az nknews.org-nak, fogalmuk sincs, hogyan kerülhetett Kim Dzsongunékhoz a hét hóágyújuk. Nem mondják, hogy a kínai viszonteladójuk adta őket tovább Észak-Koreának, de azért megemlítik, hogy az előző évben 40 hóágyút adtak el a Kínába, és hogy a képeken látható hóágyúk valószínűleg fiatalabbak másfél évnél.

Felszereltségtől függően 5 és 8 millió forint között akármennyibe kerülhettek a hóágyúk. A motorosszán valószínűleg kétmillió forintba, a német ratrak akár 25 millió forintnak megfelelő dollárba is kerülhetett.

2013 októberében Észak-Korea megpróbált rendelni egy felvonót is, de a több mint másfélmilliárd forintos üzletet végül leállított a svájci kormány. Úgy tűnik, felvonót végül nem sikerült Nyugat-Európából szerezni, mert egy ugyanolyan kétüléses sílift van a pálya mellett, mint a budapesti libegő. 

A hivatalos álláspont az, hogy a népnek építik a sípályát. Ez azért nem túl valószínű, mert a belépő ára 10 ezer forintnak felel meg, és Észak-Koreában a havi egy főre jutó GDP nagyjából 30 ezer forint. Viszont Kim Dzsongunról azt írta korábban a Washington Post, hogy nagyon szeret síelni.

Itt az észak-koreai tévé hivatalos felvétele az átadóünnepségről.

Masik Ski Resort Opens


 • Hírek
 • Bankszámla