Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Voldemortnak hívta a nagykövet Kínát

2014.01.06. 20:45

Japán Egyesült Királyság-beli nagykövete felhagyott a diplomatikus fogalmazással, amikor a The Telegraph-ban figyelmeztette Kínát: „ne játssza Voldemort szerepét”, azaz a Harry Potter-sorozat főgonoszáét. 

Az írás fő témája Abe Sinzó japán miniszterelnök látogatása a Jaszukuni-szentélybe, ahol több elítélt háborús bűnöst temettek el. Kínánál minden ilyen látogatás kiveri a biztosítékot, de a nagykövet szerint Abe a látogatásakor „az örök béke iránti elkötelezettségét erősítette meg, és semmilyen formában nem tiszteletét fejezte ki a háborús bűnösök iránt″.

A Jaszukuni-szentély (Jaszukuni dzsindzsa) Tokióban található, nem messze a császári palotától. 1869-ben alapították a háborúkban elesetteknek szentelve (mára ez a szám több mint 2 millió). nevének jelentése béketeremtés a birodalomban. A második világháború óta mindig kül- és belpolitikai botrányt okoz, ha a hivatalban levő miniszterelnök ellátogat a szentélybe, mert a második háborúban meghalt katonák lelke is itt nyugszik (a bevetésre induló kamikazék így búcsúztak egymástól: „Találkozunk a Jaszukuniban!”, és több kivégzett háborús bűnös hamvait is itt őrzik.

Kína a mostani látogatás után is felszólalt a miniszterelnöki látogatás ellen, ahogy minden hasonló látogatáskor tette 1985 óta. A japán nagykövet hangsúlyozta, hogy „Abe miniszterelnök tiszteletre épülő barátságot kíván építeni Kínával”.

Kína nyilvános védelmi költéségei az elmúlt években, milliárd USD
Kína nyilvános védelmi költéségei az elmúlt években, milliárd USD
Fotó: Wikimedia Commons

A nagykövet ezután a japán demokráciát és béke melletti elkötelezettséget állította szembe Kína fegyverkezésével: „Ironikus, hogy egy olyan ország hívja Japánt militaristának, mely húsz éve több mint 10 százalékkal növeli saját katonai kiadásait” – írta.

Kelet-Ázsia válaszút előtt áll. Kína keresheti a párbeszédet, és betarthatja a jog uralmát, vagy játszhatja Voldemort szerepét a régióban azzal, hogy egy fegyverkezési versenyt és fokozódó feszültséget enged szabadjára.

– zárta írását a nagykövet.