Edina
2 °C
15 °C

Pusztítással menti Kína az elefántokat

2014.01.06. 15:14

Többtonnányi illegálisan szerzett elefántcsontot pusztítottak el nyilvánosan a kínai hatóságok Kuangtung tartományban. A faragványok, dísztárgyak és agyarak több év alatt gyűltek össze a hatóságok raktáraiban, összesen több mint hat tonnát nyomtak, írja a BBC. Kína figyelmeztetésnek szánta látványos akcióját, ez volt az első eset, hogy ilyen tudatos pusztítást végeztek.

Korábban írtuk: évente körülbelül negyvenezer elefántot ölnek meg illegálisan, ez az jelenti, hogy minden negyedórában elpusztul egy állat. Ha ez így megy tovább, tíz éven belül a teljes faj kihal. 

Az elefántcsontból készült dísztárgyakra, kefékre és pálcikákra Kínában a legnagyobb a kereslet, ezek a tárgyak ott státuszszimbólumok. Az elefántok és a rinocéroszok agyarai ráadásul annál jobb befektetések, minél kevesebb állat él a Földön, hiszen a csontok ára, értéke minden lelőtt példánnyal növekszik.

Az elefántcsont-kereskedelem 1989 óta illegális, habár a nemzetközi szabályt tíz évvel később enyhítették. Az úgynevezett egyszeri értékesítés azóta megengedett.

A kínai állam hétvégi akciójával az elefántcsontgyűjtőknek és a nemzetközi feketepiac mozgatóinak is üzent. Az eseményt az állami tévécsatorna is közvetítette.

Azt a néhány ép csontmaradványt, amely túlélte a pusztítást, a hatóságok megtartották vagy múzeumoknak adományozták.