Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Túl hamar örültek az elnök halálának

2014.01.10. 21:31

Óriási népünnepélyt csaptak a Gomában, a Kongói Demokratikus Köztársaság egy ruandai határhoz közeli városában, amikor pénteken pár óráig azt hitték, meghalt Paul Kagame ruandai elnök, írja a BBC.

A gomai főutcán emberek százai vonultak fel Kagame halálát ünnepelve. Az ünneplők a ruandai határ felé tartottak és még egy koporsót és egy keresztet is vittek magukkal. A Kongói Demokratikus Köztársaság más városaiban is voltak kisebb ünneplések.

A ruandai kormány azonban néhány óra múlva Twitter-profilján tagadta, hogy az elnök halott lenne, később pedig kikerült egy péntek fénykép is a Twiterre, amelyen Kagame éppen kezet fog a Ruandába érkezett amerikai cserediákokkal. Az egyetem, ahol a kézfogásra sor került a BBC-nek megerősítette, hogy Kagame ma ott járt.

De akkor mégis hogyan terjedt el a pletyka? A gomaiak szerint az történt, hogy valaki kiposztolta Facebookra egykamu-gyászjelentés oldal Kagaméról szóló bejegyzését, amit aztán kinyomtattak és osztogatni kezdtek az utcán és kávézókban. Így aztán gyorsan eszkalálódott a dolog, és fél óra alatt nagyobb tömeg verődött össze a városközpontban.