Huba
17 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Nincs pénzed drogra? Dolgozz egy dán újságnál!

2014.01.15. 10:35

Kábítószereseket alkalmaz az Illegal! című dán magazin, hogy legyen miből megvásárolniuk az adagjukat, és ne kényszerüljenek prostitúcióra vagy bűncselekmények elkövetésére – írja az MTI.

A 2013 szeptemberében Michael Lodberg Olsen szociális munkás által alapított magazin eladott példányszámai azóta kétszeresér nőttek. Olsen tisztában van azzal, hogy az árusok feltehetően kábítószer vásárlására fordítják a fizetésüket.

Illegal!
Illegal!

A magazinnak két célja van: dekriminalizálni szeretné a kábítószer-élvezőket és munkalehetőséget kíván nyújtani számukra, hogy csökkentse a bűnözést és a prostitúciót – mondta el az AFP francia hírügynökségnek a lapalapító. A kéthavonta megjelenő magazint hivatásos újságírók szerkesztik, és kizárólag kábítószerrel kapcsolatos témákkal foglalkozik, mint például a drogfogyasztás portugáliai dekriminalizálása.

A kábítószerek legalizálásáért folytatott harcában Lodberg Olsen azért küzd, hogy a kábítószer-függést elsősorban egészségügyi, ne pedig büntetőjogi kérdésként kezeljék. Első számában az Illegal! azt írta, hogy a napi adagját lopás révén beszerző kábítószeres havonta 500 ezer koronájába (mintegy 20 millió forint) kerül a társadalomnak.

Egy boltban 5000 koronáért (200 ezer forint) kapható iPhone-t 500 koronáért adnak el az utcán. Egy kábítószeresnek 10 ezer koronányi árut kell ellopnia ahhoz, hogy 1000 koronára szert tegyen – írta a magazin.

A szociális munkás egy időben kisteherautóval közlekedett, amelyben a drogosok biztonságos körülmények között lőhették be magukat. Az úttörő kezdeményezést azóta a város is átvette: tavaly több tűcserés helyiséget nyitottak.

Újabb kezdeményezésének, a magazinnak jelenleg negyven alkalmazottja van, és az eladott példányszám a második számra 5000-ről 10 ezerre növekedett. Az árusok mintegy fele közép-európai bevándorló. Többségük nem kábítószer-fogyasztó, de az Illegal! mégis alkalmazza őket, miután a „koppenhágai Fedél nélkül” azért utasította el őket, mert nem dán állampolgárok.