Erik, Alexandra
EUR 384,32 Ft
USD 365,47 Ft
9 °C
23 °C

Újra sikeres szomáliai kalózakció

2014.01.19. 13:10

Szomáliai kalózok hatalmukba kerítettek egy kereskedelmi hajót a Vörös-tengeren, és déli irányba, Szomália partjai felé hajóztak vele - ez volt az első sikeres kalózakció a térségben 2012 óta.

2196 tonnás hajó

A Marzoogah nevű hajó szombat este adott le vészjelzést a Vörös-tenger térségéből – mondta az MTI szerint a kenyai hajózási szövetség főtitkára. Megpróbálják nyomon követni a hajó útját, és kideríteni, hogy melyik kalózcsoport foglalta el, és mik a követeléseik.

A vesselfinder.com hajózási portál szerint az 1978-ban gyártott, 2196 tonna vízkiszorítású Marzoogah togói zászló alatt hajózik, és utoljára a szaúdi Dzsidda kikötőjével vette fel a kapcsolatot.

A hajón indiai, egyiptomi és szíriai matrózok vannak. Fedélzetére nyolc vagy kilenc kalózból álló fegyveres csoport szállt fel, és öten közülük még mindig a hajón vannak. Ugyanezt a hajót 2011-ben már egyszer megtámadták szomáliai kalózok, de akkor sikerült megmenekülnie.

A térségben állomásozó európai uniós kalózellenes flotta (NAVFOR) közölte, hogy tudomása van a kereskedelmi hajó elleni támadásról, de az eset nem a műveleti területéhez tartozó vizeken, hanem északabbra történt. Mivel a kalóztámadás vélhetően Eritrea felségvizein történt, a nemzetközi jog szerint nem kalózakciónak, hanem "tengeren elkövetett bűncselekménynek minősül" - tette hozzá a szóvivő.

Visszaverték őket

A NAVFOR által ellenőrzött területhez a Vörös-tenger déli pereme, az Ádeni-öböl és az Indiai-óceán egyes részei tartoznak. A térségben 2011-ben 176 kalóztámadás történt, 2012-ban már csak 36. Sherriff szerint tavaly már csak hét kalózakció történt, de a tengeri rablóknak egy hajót se sikerült hatalmukba keríteniük.

A nemzetközi összefogás eredményeképpen tavaly jelentős mértékben csökkent ugyan a támadások száma, de szakértők szerint a kalóztámadások mindaddig folytatódnak, amíg a Szomáliából induló bűnbandákat a szárazföldön nem számolják fel. Az utóbbi két évben viszonylagos nyugalom volt Szomáliában a két évtizedes káosz és háború után, ami reményt ad arra, hogy tartósabb megoldást sikerül találni a problémára.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek