Gerzson
-3 °C
2 °C

Folytatódnak a véres összecsapások Kijevben

2014.01.20. 19:23

Hétfőn is folytatódtak az összecsapások Kijevben a tüntetők és a rendőrség között. A tüntetők egy csoportja barikádokat épített, autókat, buszokat, épületeket gyújtottak fel, a rendőrökre pedig kockakövekkel támadtak. Délutánra mindkét oldalon legalább százan-százan szenvedtek sérüléseket. A városvezetés hivatalos közlése szerint egy tüntetőnek csuklótól amputálni kellett a kezét, három másiknak pedig a szemgolyóját távolították el az orvosok. Legalább egy tucat újságíró is megsérült, zömében gránátrepeszektől vagy gumilövedékektől.

Az ellenzéki politikusok tárgyalni készülnek a vezetéssel, és több követelést is megfogalmaztak. Ezek közül az alapvetőek, hogy legyen előrehozott elnök- és parlamenti választások, a Mikola Azarov miniszterelnök vezette kormány menesztését és átmeneti kabinet felállítását, Vitalij Zaharcsenko belügyminiszter büntetőjogi felelősségre vonását, a múlt héten elfogadott, szabadságjogokat sértő törvények megsemmisítését, valamint amnesztiát követelnek kivétel nélkül minden tüntetőnek. Alternatív megoldásként elfogadnák, ha az elnöki jogköröket jelentősen csökkentenék, az államfőválasztást pedig a tervezett időben, 2015-ben tartanák meg.

Az újabb tüntetéshullám közvetlen előzménye, hogy az ukrán kormány – egyértelműen a decemberi kormányellenes tüntetéssorozatra reagálva – a napokban tüntetési jogokat és információszabadságot korlátozó törvénymódosítást fogadott el. Súlyosan büntetnék az olyan tüntetőket, akik eltakart arccal, nagyobb konvojban, vagy épp sátrat állítva tüntetnek. Az információszabadságot korlátozandó pedig ezentúl senki nem vehet szabadon SIM-kártyát, csak személyi igazolványa regisztrálásával, az internetszolgáltatókat pedig kötelezhetik bármilyen oldal letiltására, ami „törvénytelen információkat” közöl, vagyis ami az állam által nem jegyzett hírügynökségek híreit írja meg. Ezentúl tilos lesz bírálni az elnököt, a bíróságok munkáját és tilos lesz megzavarni a kormány munkáját, aki ezeket megszegi, több éves börtönre számíthat. 

A törvény ellen már a hétvégén több százezren tüntettek a kijevi Függetlenség téren. Az ellenzéki vezetők szerint az új törvény alapvető szabadságjogokat sért és alkotmányellenes, ezért híveiket a törvény szabotálásra szólították fel. A békés tüntetések után néhány ezren a parlament felé indultak, ám a rendőrök a útjukat állták, ezután kezdődtek el az összecsapások.

Az ukrajnai eseményeket a hromadske.tv és a espreso.tv élő közvetítésén tudja követni.