Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

Szétvertek egy tévéstúdiót a kijevi tüntetők

2014.01.23. 09:31

Több ezer tüntető egész éjszaka kitartott Kijev belvárosában. Újra autóabroncsokat égettek, és az ukrán belügyminisztérium közlése szerint „a tömeges zavargások néhány résztvevője” az éjjel feldúlt egy tévéstúdiót. A Kijev rádió- és televíziós társaság stúdiója a város főutcáján, a Krescsatikon van. A helyiségeket és a stúdiót szétverték.

Az aktuális történések a kijevi Majdan téren ezen az élő közvetítésen követhetők nyomon

Vitalij Klicsko volt bokszvilágbajnok, az ellenzéki Ütés (Udar) párt elnöke, a Viktor Janukovics államfővel folytatott tárgyalásai után azt mondta: előrehozott választások kiírására szólította fel az oroszbarát államfőt, és „ha az elnök nem válaszol holnap... akkor támadásba megyünk át”. A tüntetők ultimátumszerűen követelték, hogy Janukovics csütörtök estig mondjon le.

Ellenzéki források előzőleg arról számoltak be, hogy a rendőri erőszak következtében öten vesztették életüket szerdán. A hatóságok annyit erősítettek meg, hogy két tüntető lőtt sebekbe halt bele.

Az ukrán fővárosban a hatóságok teljes mértékben ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet – mondta Mikola Azarov ukrán miniszterelnök csütörtök reggel a BBC-nek. A kormányfő szerint csupán Kijev belvárosának egy kis részén – ahol a kormányzati épületek találhatók – „történnek események”. Az összecsapások során előző nap történt halálesetekkel kapcsolatban Azarov kijelentette, hogy azokért a provokátorok a felelősek, nem pedig a rendőrség.

Mikola Azarov konstruktív párbeszédet akar az ellenzékkel, hogy véget vessenek a városközpontban folytatódó összetűzéseknek, de nem fogadják el az ultimátumokat. „Azt szeretnénk, ha az ellenzéki vezetők, közöttük Klicsko úr felhagynának azzal, hogy az ultimátumok nyelvén beszéljenek (...) Ismerjük az ellenzéki vezetők támogatásának szintjét. Ezért szerényebben kellene megfogalmazni az ultimátumokat. Törvényesen, demokratikus választásokon megválasztott elnökünk van. Az emberek nagy többsége támogatja az elnököt. Erről tanúskodnak  a Kijevben és a régiók túlnyomó többségében tartott tömeggyűlések is" – szögezte le a kormányfő. „Készek vagyunk kompromisszumokra, a megállapodásra, úgy vélem, ez lehetséges, mert ez az ország érdekeke” – mondta Azarov.

Azarov kijelentette: a rendvédelmi erők olyan utasítást kaptak, hogy minimális erőt alkalmazzanak, és azt is csak az erőszakosan fellépő tüntetők ellen. Feladatuk az, hogy megakadályozzák a kormányépületek és hivatalok erőszakos elfoglalását. Csak akkor vethetnek be könnygázt, ha a rendvédelmi szervek dolgozóinak élete forog veszélyben.