Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-3 °C
5 °C

Továbbterjedtek az ukrajnai tüntetések

2014.01.26. 21:13

Szombaton még arról szóltak az ukrajnai hírek, hogy az ellenzék habár feltételekhez kötve, de elfogadja Viktor Janukovics államfő új kormány alakítására vonatkozó ajánlatát, vasárnapra változott a helyzet. A kormány alakítására felkért Arszenyij Javenyjuk, a Julija Timosenko mögött álló Batykivscsina irányítója ugyanis bejelentette: nem vállalja a miniszterelnöki posztot – írta a BBC.

A hétvégén több jelentős fordulat is bekövetkezett az ukrajnai helyzetben, ezeket az alábbi pontokban foglalhatjuk össze:

Visszadobott labda, betiltott kormánypárt

 • Javenyjuk bejelentette, hogy a tüntetések annak ellenére is folytatódnak, hogy ő nem vállalta a miniszterelnökséget. Szerinte az ellenzék általában kész a vezetői szerep elfogadására, de ehhez több feltételnek meg kell valósulnia, többek között új választások kiírására van szükség.
 • Mint arról korábban mi is írtunk, két nyugat-ukrajnai megye, Ternopil és Ivano-Frankivszk betiltotta a Viktor Janukovics elnök mögött álló Régiók Pártja és a kommunista párt működését a területén. A két egymással szomszédos megyében a hétvégén tartott rendkívüli megyei tanácsüléseken fogadták el a képviselők azon előterjesztést, amely szerint a kormánypárt, és az őket kívülről támogató kommunisták tevékenysége ellentmondásban van a nemzeti érdekekkel, valamint sérti az ukrán állampolgárok jogait és szabadságát.

Lassan az egész ország tüntet

  • Az MTI által idézett helyi jelenések szerint jelenleg a tüntetők kezén van a megyei adminisztráció Lvivben (Lembergben), Rivnében, Ternopilban, Ivano-Frankivszkban, Csernyivciben és Hmelnickijben. Zsitomirban és Poltavában is kísérletet tettek az ottani kormányépületek elfoglalására, sikertelenül.

  Mindenki aggódik, mindenki békít

  • A magyar külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Takács Szabolcs aggódik amiatt, hogy a hírek szerint ultraradikális csoportok indultak Nyugat-Ukrajnatöbb megyéjéből Kárpátaljára. „Egyelőre ott még nem tartunk, hogy a magyar közösséget közvetlen támadás érte volna vagy érné, de úgy gondoljuk, amennyiben a fejlemények Kárpátalján is erőszakos fordulatot vesznek, mindenképpen megvan az esélye annak, hogy olyan irányban eszkalálódik a helyzet, amelyben a magyar kisebbség is céltáblává fog válni” – mondta Takács Szabolcs az MTI-nek.
  • A német külügyminiszter szerint továbbra is lehetséges az ukrajnai válság poltikai megoldása. Frank-Walter Steinmeier szerint még nem merítettek ki minden lehetőséget, és a politikai megoldásra akkor is törekedni kell, „ha a helyzet nagyon bonyolult”.
  • William Hague brit külügyminiszter aggasztónak nevezte az ukrajnai helyzetet, és elmondta, hogy nem szabad azt a Kelet-Nyugat csatájaként értelmezni. Hozzátette, hogy egy szabadkereskedelmi egyezmény Ukrajna és az Európai Unió között Oroszországnak is hasznára válna, emellett sürgette az ukrán kormányerőket, hogy tanúsítsanak önmérsékletet a Nyugat-barát tüntetőkkel szemben.
  • Az EU közben a tüntetők által követelt szankciók életbe léptetése helyett közvetíteni próbál a felek között, elsősorban azzal a céllal, hogy megakadályozza az erőszak további elharapózását. Ennek szellemében ment Kijevben Stefan Füle bővítési biztos, jövő kedden pedig Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is az ukrán fővárosba utazik.

  UPDATE: A tüntetők elfoglalták az igazságügyi minisztérium egyik épületét

  Mindez vasárnap este történt – írja az MTI az UNIAN hírügynökségre hivatkozva.

  A kijevi rendőrség közölte, hogy a minisztérium illetékesei késő éjszaka értesítették a rendőrséget a segélyhívó vonalon arról, hogy ismeretlenek megkísérelték hatalmukba keríteni az épületet. A rendőrség megerősítette, hogy helytálló az információ, és a behatolók „egyelőre” ellenőrzésük alatt tartják a négyszintes épületet. Egy tüntető azt mondta, hogy az épület három őre nem tanúsított ellenállást. Hozzátette, hogy a minisztérium dolgozói hétfőn elvihetik a szükséges dokumentumokat, de nem állhatnak munkába. 

  Az ukrajnai tüntetésekkel kapcsolatos korábbi írásainkat ezen a linken olvashatja. • Vennék
 • Hírek