Felrobbantottak egy gázvezetéket Egyiptomban

2014.01.28. 06:30

Feltehetően muzulmán szélsőségesek felrobbantottak hétfőn egy gázvezetéket a Sínai-félszigeten – írja az MTI az egyiptomi biztonsági szolgálat illetékeseire hivatkozva.

A szabotázsakció el-Arís város közelében történt, a tettesek a Jordániának és a sínai ipari létesítményeknek gázt szállító vezetéket robbantották fel.

Szemtanúk szerint szélsőségesek egy csoportja helyezett el robbanóanyagot a gázvezeték alatt, majd a közeli hegyekbe menekült. Röviddel ezután történt a robbanás, és hatalmas tűz ütött ki. Nem tudni egyelőre, hogy vannak-e sérültjei a robbanásnak, de rohamkocsik érkeztek a helyszínre.

A szabotázsakció után a biztonsági erők hajtóvadászatot indítottak a tettesek után. A hatóságok biztosak abban, hogy az az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő Anszár Beit al-Makdisz nevű sínai szélsőséges szervezet emberei hajtották végre a támadást. Ez a csoport a közelmúltban több terrorcselekményt hajtott végre a Sínai-félszigeten.

A térségben az iszlamista Mohamed Murszi elnök tavaly július 3-i megbuktatása óta megsokszorozódtak az egyiptomi hadsereg és a rendőrség elleni merényletek.

Hoszni Mubarak elnök megbuktatása, 2011 januárja óta körülbelül kéttucat támadás történt a Sínai-félsziget északi részén áthaladó gázvezetékek ellen. Murszi hatalomra kerülése után a támadások megszűntek, majd a tavalyi júliusi események után újrakezdődtek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport