Szilárda
2 °C
6 °C
Index - In English In English Eng

5 centis hó bénította meg Alabamát

2014.01.29. 17:03
Több száz gépjármű rekedt hosszú órákra a télhez nem szokott déli Alabama és Georgia államok útjain a mindössze 5-7 centis hóban - közölte szerdán a CNN amerikai hírtelevízió nyomán az MTI.

Egy atlantai iskolabusznak 16 órájába telt, hogy hét tanulót hazaszállítson: a gyerekek szerda hajnali fél hatkor értek haza a keddi tanításból. A georgiai fővárosban és környékén sokan 8, 10 vagy 12 órán át vártak arra a gépkocsijukban ülve, hogy a hókotrók és a sószórók megnyissák az utat előttük. 

Egy asszony kedd este egy rendőr bábáskodása mellett szült meg Atlanta Sandy Springs elővárosában.

A dugók környékén kannás autósok rohamozták meg a benzinkutakat, de sokan egyszerűen az utakon hagyták járműveiket. A médiában megszólaló szemtanúk a látványt egy zombifilmhez vagy egy autótemetőhöz hasonlították.

A fennakadást részben az okozta, hogy a ritka nagy hideg és havazás miatt kedd délután egyszerre zártak be az iskolák, a kormányhivatalok és a magánvállalatok, és mindenki ugyanakkor szeretett volna hazavergődni a lefagyott utakon. A híradások szerint sok jármű az árokban végezte.

Alabama és Georgia kormányzója szükségállapotot hirdetett ki. Az elakadt autósok a helyiek házaiban kértek menedéket, de a bajba jutottak számára iskolákat, sőt, írószer-nagyáruházakat is megnyitottak. Az utak mentén élők közül sokan önkéntesen forró italt osztottak a veszteglő gépkocsik utasainak. 

Az alabamai Hooverben 4500, Birminghamben pedig 800 gyerek töltötte az éjszakát az iskolában. Sokakat a tanintézmények környékének lakói szállásoltak el.

Alabamában és Georgiában szerdán arra kérték az autósokat, hogy 24 órán át ne induljanak útra. A csaknem félmilliós Atlantában a nap folyamán 30 teherautóról sózzák az utakat. A városban zárva maradtak az iskolák, a közhivatalok és a buszok sem járnak.

Szerdára virradóra három államban (Louisianában és mindkét Karolinában is) tükörjég borította el az utakat.