Indián-brazil összecsapások az őserdőben

2014.01.31. 22:02 Módosítva: 2014.01.31. 22:05

Az Amazonas vidékén december közepén tűnt el három munkás, akiket vélhetően a Tenharim törzsbe tartozó férfiak öltek meg. A gyilkosságnak köze lehet ahhoz, hogy december elején autóval elütötték a törzsfőnöküket, Ivan Tenharimot, számolt be a szövevényes esetről a BBC. Az indiánok ugyanis állítják, főnöküket szándékosan ölték meg. A letartóztatások zavargásokhoz vezettek a közeli Humaita városában is.

A környék egyébként már régóta békétlenségben él. Az indiánok és a városlakók közt feszültséget okoz, hogy ki használhatja az erdőt, ki vághat fát és kié a bányászati jog. Az utóbbi időben az indiánok blokádokat állítanak fel az erdejükben átvezető úton, és útpénzt szednek.

Az elektromos művek három eltűnt munkása miatt zavargások is voltak Humaitában. A helyiek kormányhivatalokat rohamoztak meg, hogy rávegyék az államot, lépjen az ügyben. A törzslakók, tartva a támadástól, a terület laktanyáiba menekültek, ahonnan a közelmúltban tértek vissza lakhelyükre. Jelenleg nagyszámú (200) rendőr tartózkodik a zónában, hogy elejét vegyék az esetleges erőszakos konfliktusoknak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport