Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

Lezárták a szerb határátkelőket

2014.02.01. 14:53 Módosítva: 2014.02.01. 20:23

A szerbiai hatóságok szombaton 13 órától megtiltották az országukba belépő személy- és teherforgalmat valamennyi Csongrád megyei határátkelőn az óriási havazás miatt, írja az MTI rendőrségi tájékoztatás alapján. A szerbiai havazásban legalább ezren éjszakáztak az autóikban, a mentésnél a hadsereget is bevetették. Este hét órakor a határ közelében élő szerb állampolgároknak engedélyezték, hogy hazatérjenek a röszkei átkelőnél, más személy- és tehergépjárművek azonban a hóhelyzet miatt továbbra sem léphetik át a magyar-szerb határt

A magyar rendőrök a határátkelőhelyek előtt már tájékoztatják az utazókat a lezárásról. A Csongrád megyei kamionparkolók megteltek, mintegy ötszáz tehergépjármű várakozik bennük. A rendőrség visszatérően ellenőrzi a parkolókban hagyott járműveket. A szerbiai határrendőrség egyelőre nem adott tájékoztatást arról, hogy mikor indulhat meg ismét a forgalom.

A vajma.info, délvidéki hírportál információi szerint pénteken és szombaton a katonaság, a rendőrség és az útkarbantartók segítségével közel ezer, a hatalmas havazás miatt autójukba rekedt embert mentettek ki. De néhány száz, autójával a hótorlaszokba szorult ember továbbra is arra vár, hogy kimentsék őket. Több vajdasági útszakaszt is lezártak, valamint a Dunán is leállt a hajóforgalom.

A Kossava az oka

Az Időkép szerint a helyzetet a viharos Kossava szél okozza. A Kossava főn-típusú szél, ami a Déli-Kárpátok nyugati oldalán alakul ki. Magyarországon a déli tájakon érződik általában hatása, de most a Dunántúl középső területein is érvényesül. Szerbiában most kétméteres hótorlaszokat is kialakított.

A Magyar Közút Zrt. közölte, hogy a 5501-es jelű mellékút Tompa és Csikéria közötti szakaszán a rendkívül erős szél és hófúvások miatt munkagépeik reggel óta oda-vissza dolgoztak, de a szél mérséklődéséig sajnos nem biztosítható az út járhatósága, ezért a két település közötti részt lezárták. Szintén járhatatlanná vált az 55101-es mellékút két kilométeres szakasza Mátételkénél és az 5412-es út Kunfehértó és Jánoshalma között. Az előbbi útszakaszon dolgozó hómarót és a többi gépüket az 55-ös számú főút felé irányították. Elzárt település a megyében továbbra sincs, Csikéria Bácsalmás irányából is megközelíthető.

A szerbiai hatóságok az országukban kialakult rendkívüli időjárási helyzetre való tekintettel 2014. február 1-én a délutáni órákban megtiltották az országukba belépő teljes teherforgalmat, illetve részlegesen a személygépjármű forgalmat is. Az intézkedés nyomán az 53-as főút tompai elkerülő szakasza a 79-es és 85-ös kilométerszelvények között járhatatlanná vált a veszteglő kamionok miatt, a személygépkocsi forgalmat Tompán keresztül terelik el.

Kérik a közlekedőket, hogy Bács-Kiskun és Csongrád megye déli területein, a hófúvásokban érintett szakaszokon a viharos erejű széllökések csillapodásáig ne induljanak útnak.

Aktuális útinformációkkal kapcsolatosan megyei és autópálya diszpécsereik, valamint Útinform munkatársai is állnak az autósok rendelkezésére. Érdemes figyelni a Határfigyelők Facebookját is.