Alfréd
-3 °C
3 °C

Puccskísérlettel vádolják az ukrán ellenzéket

2014.02.01. 09:21

Az ukrán belbiztonsági szolgálat (SZBU) nyomozást indított államcsínykísérlet gyanújával az ellenzék ellen, írja az MTI az ukrán központi nyomozóhivatalra hivatkozva.

Az SZBU az után indított nyomozati eljárást, hogy megvizsgálta az ellenzéki Haza párt szerverein talált lefeoglalt anyagokat, amelyekből állításuk szerint kiderült, hogy a tüntetések megszervezésekor előre készült olyan forgatókönyv is, ami szerint a tiltakozókkal szemben erőt alkalmaznak a hatóságok, ami nagy visszhangot kelt az országban és aláássa a hatalom és az államfő tekintélyét. A nyomozást a belbiztonsági szolgálat végzi, két hónapjuk van rá. 

Közben a kijevi média arról adott hírt szombaton, hogy a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszkban büntetőjogi eljárás indult egy meg nem nevezett ellenzéki párt két tagja ellen terrorcselekmények előkészítésének gyanújával.

A hírek szerint az őrizetbe vett gyanúsítottak energiaipari létesítmények ellen terveztek támadásokat. A belbiztonsági szolgálat helyi parancsnoka közölte, hogy házkutatás során két trotilos pokolgépet, két kézigránátot, második világháborús lőszereket és számítógépeket foglaltak le náluk.

Szintén szombat hajnalban ismeretlenek felgyújtották Kijev központjában a kanadai nagykövetség egyik alkalmazottjának gépkocsiját. Ukrán hírügynökségek a gyújtogatással összefüggésben emlékeztetnek arra, hogy Kanada külügyminisztere kedden bejelentette, országa nem enged belépni területére egyes magas rangú ukrán tisztségviselőket, válaszul arra, hogy a kijevi kormányzat erőszakkal lépett fel a kormányellenes tüntetőkkel szemben.

John Baird megjegyezte, hogy ugyan jelképes lépésről van szó, de az ukrán kormánynak címzett üzenet kifejezi Kanada rosszallását. Hozzátette, hogy komolyabb lépések is következhetnek, ha az ukrán kormánynak nem sikerül kielégítenie a nép szabadságvágyát és teljesítenie demokratikus követeléseit. Baird óva intett attól, hogy visszatérjen a régi, szovjet stílusú elnyomás Ukrajnába és leszögezte, hogy Kanada szolidáris a tüntetőkkel.