Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Szélsőjobboldali halálosztagot vezetett a katolikus pap

2014.02.01. 12:03 Módosítva: 2014-02-01 12:04:30

Szélsőjobboldali halálosztagot vezetett egy katolikus pap, a héten kapták el, írja a Guardian. A papot, aki egy félkatonai blokk néhány leszerelt tagjából toborzott magának egységet, távollétében már korábban elítélték.

Az eset még 2003-ban történt, az osztag tagjait gyilkossággal, zsarolással és kényszerítéssel is vádolják. A pap, Oscar Albeiro Ortiz a San Antonio de Prado-beli pulpitusáról vezényelte a mozgalmat, amelynek tagjai a korábbi Kolumbiai Egyesült Önvédelmi Erők csapatából kerültek ki és a békeegyezmény életbelépésekor szereltek le. Ezek az egységek már azelőtt is több száz embert öltek meg, hogy Ortiznak kezdtek dolgozni.

A jelentések szerint Ortiz egysége áldozatait megverte vagy elhurcolta otthonaiból, többségüket később megölte. Az áldozatoknak a katonák azt mondták, azért kell bűnhődniük, mert „nem engedelmeskedtek a papnak”.

Ortizt 2010-ben már elkapták egyszer, de a bíróság felmentette. Ügyét a felsőbb bíróság tavaly augusztusban tárgyalta újra, akkor 19 év börtönre ítélték. A papot csütörtökön Risaralda államban kapták el.