József, Bánk
-6 °C
0 °C

Óriáshullámok Baszkföldön

2014.02.02. 18:00

Tíz métert is elérő óriáshullámokat keltett egy viharciklon vasárnap az Atlanti-óceán északspanyol partjain,írja az MTI.

Oda a poligyűjtemény

Asztúria autonóm körzetben a hullámok lerombolták a luarcai tengeri múzeumot, amely saját adatai szerint a világ egyik legjelentősebb óriástintahal-gyűjteményével rendelkezett. A létesítmény igazgatója több mint kétmillió euróra (mai árfolyamon nagyjából 620 millió forintra) becsülte a kárt.

Az óceánparti San Sebastián baszk nagyvárosban az óvárosig értek a hullámok. Mint az El País jelentette, a víz helyenként másfél méter magasan állt az utcán.

Egy pár hetes hullám

Megrongálódott három híd, amely az Urumea folyón vezetett át. Több lakónak el kellett hagynia házát.

Letarolta a strandot

A Bilbaóhoz közeli Bermeo halászati kikötőben a hullámok több helyütt átöntöttek a rakparti falakon, elsüllyesztettek három hajót, és elárasztottak több halteleltető csarnokot. Zarauzban és az északspanyol part más fürdőhelyein épületek, berendezések, felszerelések rongálódtak meg a strandsétányokon.

Kantábria autonóm körzetben, Santander kikötővárosban az óriáshullámok elárasztották a nagy Sardinero strandot, s víz alá került több üzlet, vendéglátóhely és garázs.