Alfréd
-3 °C
3 °C

Agyonlőttek három kisgyereket Thaiföldön

2014.02.04. 11:40

Támadás ért egy muzulmán családot Thaiföld déli részén: három kisgyermeket agyonlőttek, a szülőket megsebesítették – írja az MTI a helyi rendőrségre hivatkozva.

A 3, 5 és 9 éves gyerekekre és szüleikre hétfő este nyitottak tüzet, amikor éppen egy mecsetből tértek volna haza Narathivat tartományban, ahol már tíz éve folyik erőszakos lázadás a buddhista uralommal szemben. A gyerekek a helyszínen meghaltak, várandós anyjuk súlyosan, apjuk könnyebben megsebesült.

A hadsereg szóvivője szerint egyelőre nem világos, hogy az eset a térségben folyó lázadással van-e összefüggésben, ezt a rendőrség fogja megvizsgálni.

A többségében muzulmánok lakta három déli tartományban, Jalában, Pattaniban és Narathivatban évtizedek óta tartó ellenállás a buddhista uralommal szemben 2004 januárjától öltött erőszakos formát, és azóta több mint 5900 ember, köztük számos gyermek életét követelte.

A három tartomány egykor egy maláj muzulmán szultánság része volt, mígnem Thaiföld 1909-ben bekebelezte azokat. Tavaly ugyan megindultak a béketárgyalások a lázadók és a thaiföldi hatóságok között, de ezek egyelőre eredménytelenek, és még az erőszak visszaszorítását sem sikerült elérniük.