Ágnes
-1 °C
2 °C

Mínusz 26 fokot mértek Erdélyben

2014.02.04. 10:28

Mínusz 26 fokot mértek kedden hajnalban a székelyföldi Csíkszeredában és Gyergyóalfaluban – írja az MTI a Mediafax hírügynökségre hivatkozva.

A Marosvásárhelyi Regionális Meteorológiai Központ illetékese, Pethő Ildikó közölte, ez volt az ezen a télen mért legalacsonyabb hőmérséklet Romániában. A meteorológus szerint további két rendkívül hideg éjszaka várható a Csíki- és Gyergyói-medencében.

A csíkszeredai meteorológiai állomás illetékese, Ladó Gabriella a hírügynökségnek elmondta, a városban éjfél után másfél órával mértek mínusz 26 fokot, és csak reggel kezdett emelkedni a hőmérséklet. Gyergyóalfaluban hajnali 6 órakor jegyezték fel az éjszaka legalacsonyabb hőmérsékletét.

A szélsőséges hideg nem szállta meg az egész vidéket. A Csíkszeredától mindössze 50 kilométerre, a Hargita hegység másik oldalán fekvő Székelyudvarhelyen 22 fokkal volt magasabb a hajnali hőmérséklet. Ott kedden hajnalban csak mínusz négy fokig csökkent a hőmérséklet, előző délután pedig még plusz 11 fokot mértek.

A legalacsonyabb februári hőmérséklet mínusz 35,2 fok volt Hargita megyében. Ezt 1987-ben Csíkszeredában mérték. A Hargita megyei Csíki- és Gyergyói-medence, illetve a Kovászna megyei Bodzaforduló környéke számít Románia leghidegebb vidékének.