Gusztáv
-4 °C
1 °C

A Vatikán szerint elfogult az ENSZ kritikája

2014.02.05. 17:18

Egy magas rangú vatikáni diplomata szerint eltorzított, tisztességtelen és ideológiai szempontból elfogult az ENSZ gyermekjogi bizottságának a papi pedofíliáról szerdán közzétett jelentése, írja az MTI.

Silvano Tomasi, a Vatikán ENSZ-hez delegált nagykövete a jelentésnek az egyház homoszexualitással, abortusszal és művi fogamzásgátlással kapcsolatos álláspontját bíráló kitételeire reagálva azt mondta: a világszervezetnek nincs joga az egyházat "vitára nem bocsátandó" erkölcsi tanításainak megváltoztatására kérni.

Tomasi érsek Genfben a vatikáni rádiónak nyilatkozva azt mondta, hogy a homoszexuálisok házasságát pártoló nem kormányzati szervezetek valószínűleg befolyásolták az ENSZ-bizottságot a jelentés "ideológiai vonalának" erősítése céljából.

Tomasi arra a jelentésre reagált, amelyet szerdán tett közzé az ENSZ gyermekjogi bizottsága a Vatikánról a gyermekek jogairól szóló egyezmény alkalmazását – azon belül is a katolikus egyházon belüli, gyerekekkel szembeni szexuális erőszakot – illetően.

Fontosabb a hírnév, mint a gyerekek

A bizottság januárban több vatikáni illetékest is meghallgatott Genfben arról, hogy a Szentszék hogyan alkalmazza az ENSZ gyermekek jogairól szóló egyezményét. A világszervezet szerint a Vatikán rendre a katolikus egyház hírnevének megőrzését helyezte a gyermekek védelme fölé, és az utóbbi években olyan eljárásokat alkalmazott, amelyek lehetővé tették, hogy papok több tízezer gyereket molesztáljanak vagy erőszakoljanak meg.

A bizottság követelte, hogy a Vatikán hozza nyilvánosságra a papi pedofíliával kapcsolatos dokumentumait annak érdekében, hogy az elkövetőket, illetve mindazokat, akik segédkeztek tetteik eltussolásában, felelősségre lehessen vonni. A jelentés szerzői követelték továbbá, hogy azonnal távolítsák el a papság soraiból azokat, akik közismerten vagy gyaníthatóan gyerekeket bántalmaztak, és kötelező jelleggel adják át őket a rendőrségnek.

Rendesen odamondott az ENSZ a Vatikánnak

A jelentés kifejezetten lesújtó hangvétele példátlannak tekinthető az ENSZ-jelentések sorában, és a Reuters hírügynökség szerint a világszervezet részéről az egyházi hierarchia eddigi legsúlyosabb bírálatának számít.

Az ENSZ gyermekjogi bizottságát mély aggodalommal tölti el, hogy a Vatikánmindeddig nem ismerte el a papság által elkövetett bűncselekmények mértékét, és nem tette meg a szükséges intézkedéseket a gyermekek védelme és a gyermekek elleni szexuális erőszak megfelelő kezelése érdekében. A Szentszék olyan szabályokat és gyakorlatokat vezetett be, amelyek lehetővé tették az elkövetők büntetlenséget és a bántalmazások folytatását.

– olvasható a jelentésben.

Az ENSZ szakértői szerint a szexuális bántalmazások elkövetőit egyik egyházmegyéből a másikba helyezték át azzal a céllal, hogy "eltussolják ezeket a bűncselekményeket". A titoktartási kötelezettség miatt eddig alig fordult elő, hogy a papság tagjai közül valaki is jelentse az ilyen bűncselekményeket a helyi, világi hatóságoknak.

Minden ügyet ki kell vizsgálniuk

Kifogásolta a bizottság, hogy az egyház nem tett lépéseket például annak érdekében, hogy megakadályozza a hírhedt írországi Magdolna-mosodák botrányának megismétlődését. (Az apácarendek által működtetett Magdolna-mosodákban 1923-tól egészen 1996-ig összesen legalább tízezer nőt és leányt dolgoztattak ingyen, embertelen - kényszermunkát idéző - körülmények között.)

A jelentés szerzői szorgalmazták a mosodák, illetve az azokhoz hasonló intézmények működésének kivizsgálását annak érdekében, hogy a jogsértések elkövetőit felelősségre lehessen vonni, az áldozatoknak pedig teljes kártérítést lehessen biztosítani.

A Ferenc pápa által decemberben a papi pedofília áldozatainak védelmére létrehozott bizottságnak valamennyi bántalmazási ügyet ki kell vizsgálnia, és a vizsgálatnak arra is ki kell terjednie, hogy az egyházi hierarchia hogyan kezelte ezeket az ügyeket – szögezték le a jelentésben. Az ENSZ gyermekjogi bizottsága arra kérte fel a Vatikánt, hogy fogadja meg az ajánlásokat, és az ügyben tegyen jelentést 2017-ig.