Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Metrósztrájk egy magyar nagyvárosban

2014.02.05. 12:07 Módosítva: 2014-02-05 14:38:03

Londoni tömegközlekedők millióinak borította fel utazási terveit a kedden éjjel kezdődött 48 órás metrósztrájk és a viharos, esős idő, mely a vonatközlekedést is akadályozza. Néhány metróvonalon egy vonat sem jár, máshol is csak kevés szerelvény közlekedik. A felszíni közlekedés a metró kiesése miatt túlterhelt, a buszok tömve vannak. Mint olvasónk, Péter írja, „tele van a város bringásokkal és rengeteg a gyalogos. Mint egy zombifilmben. Több a taxi és persze az autó is, durva a dugóhelyzet."

A vihar miatt országszerte számos vasútvonalon sebességkorlátozást vezettek be, Devon egy részén pedig egyáltalán nem járnak a vonatok, mivel a síneket Dawlishnál elmosta a tenger.

A metró dolgozói az elbocsátások, a szolgáltatás színvonala és a biztonsági előírások lazulása ellen tiltakoznak, írja a Guardian. Jövő hétre újabb sztrájkot terveznek, ha nem sikerül megállapodásra jutniuk.

A londoni közlekedési vállalat 950 alkalmazottat akar elbocsátani, mivel bezárná az összes jegypénztárat. Az utazók így csak jegyautomatákból vehetnek majd jegyet, illetve tölthetik fel előre váltott Oyster kártyáikat.

A londoniak egyébként felkészültek a sztrájkra, mely leginkább azokat érintette, akik messziről járnak dolgozni. Azok, akik a munkahelyüktől 1-2 mérföldnyire laknak, gyalog vagy biciklivel indultak reggel útnak. “Ma gyalog jöttem dolgozni, mert bár a DLR (elővárosi vonat) járt, arra számítottam, hogy tömeg lesz rajta, ami be is jött. Tök jó volt sétálni, 25 perc a táv gyalog a munkahelyem és a lakás közt, ami alatt lehet audiobookot hallgatni” - írta Sándor. De van, akinek a számítógép bekapcsolásáig fel sem tűnt, hogy sztrájk van: “Reggel kevesebb macska volt a Facebookon es több anyázó kommuter (ingázó)” - írta Norbert.

„Irigyeltem a bevállalós helyieket, akik gyakran futva járnak a munkába és onnan haza, kis hátizsákban a munkahelyi ruhájukkal – ezekből rengeteg volt, őrület, jövő héten lehet, hogy ki is próbálom ezt a verziót” – írta Zsuzska Londonból. Szerda reggel busszal indult munkába, de a „sofőr egyszercsak bemondta hogy szerinte mindenki szálljon le, mert ennek semmi értelme, majd pár perccel később azt is közölte, hogy a busz irányt vált és nem oda megy, ahova eredetileg – a menetrend és az útvonal szerint – tart...” 

Reggel csalódás várta azokat az utasokat, akik bíztak benne, hogy felférnek a ritkított és rövidebb útvonalon járó metrószerelvényekre.

Borisnak kínos

Az ügy kifejezetten kínos London polgármestere, Boris Johnson számára, aki a 2008-as választások idején megígérte, hogy nyitva fogja tartani a jegypénztárakat, és később is többször kijelentette ezt. A polgármester értelmetlennek tartja a sztrájkot és üdvözölte, hogy 2015-től szigorítani szeretnék a közszolgáltatásokra vonatkozó sztrájktörvényt, hogy kevesebb sztrájk akadályozza a különösen fontos szolgáltatások működését.

A metró utasait is megkérdezték a sztrájkról, az ezer fős mintán elvégzett felmérés szerint az utasok többsége megalapozottnak tartja a sztrájkot és 90 százalékuk szerint a polgármesternek tárgyalnia kellene a sztrájkolókkal.

Az egyik legnagyobb magyar városban, Londonban élő olvasóinknak a Guardian gyűjtését ajánljuk, itt gyűjtötték össze a sztrájk túléléséhez szükséges tanácsokat. Itt pedig egy térkép arról, hogy milyen vonalakon közlekedik a metró a sztrájk alatt.

Ha Ön Londonban él, írja meg kalandjait a tema@mail.index.hu címre!