Putyin és Janukovics találkozik Szocsiban

2014.02.05. 09:07

Vlagyimir Putyin orosz és Viktor Janukovics ukrán elnök pénteken találkoznak Szocsiban, közölte a Kreml szóvivője. A téli olimpia megnyitóján ül le beszélgetni a két elnök, de nem a téli sportokról lesz szó köztük, a hivatalos közlemény szerint a „kétoldalú kapcsolatokról" fognak beszélni. Valószínűleg az ukrán tömegtüntetések utáni helyzetet tekintik át. A tüntetések közvetlen kiváltó oka az volt, hogy az ukrán kormány orosz nyomásra nem írta alá az EU-val kötendő társulási szerződést.

Janukovics szerdán Catherine Ashtonnal, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével találkozik Kijevben. Az ukrán államfő múlt héten elfogadta a kormány lemondását annak érdekében, hogy enyhítse a feszültséget az ország vezetése és az ellenzéki tüntetők között, a tiltakozások azonban folytatódtak.

Oroszország decemberben 11 milliárd eurónyi (3400 milliárd forint) támogatást ajánlott fel Ukrajna számára a gazdasági talpra állás érdekében. Ennek első részletét már át is utalta, a többit azonban az ukrán kormány lemondása miatt egyelőre visszatartotta.

Ukrajnáról szóló híreinket itt találja!  • Hírek
  • Hírek