Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Kínzás hatására vallotta magát kémnek

2014.02.06. 17:04

Kínzások hatására vallotta magát amerikai kémnek Dmitrij Bulatov korábban elrabolt ukrán ellenzéki aktivista. Bulatov szerint elrablói kényszerítették arra, hogy kamera előtt mondja azt, pénzt fogadott el az Egyesült Államok kijevi nagykövetségétől, hogy kormányellenes tüntetéseket szervezzen Ukrajnában.

Azért hazudtam, hogy abbahagyják a kínzást (...), egy bizonyos ponton arra kértem őket, hogy inkább öljenek meg, mert nem bírom tovább elviselni a fájdalmakat

- mondta Bulatov kórházi ágyán Vilniusban, ahol vasárnap óta kezelik.

A videón Bulatov - akinek a múlt héten engedélyezték, hogy gyógykezelésre az Európai Unióba utazzon - arról beszél, hogy a kínzások alatt a fogvatartói, arra voltak kíváncsiak, hogy mióta amerikai kém, mennyi pénzt fogadadott el az Egyesült Államok nagykövetétől, hol van az a pénz, kiket pénzelt belőle, és ki utasította őt, hogy tüntessen.

Az aktivista kizárólag akkor tér vissza Ukrajnába, ha a kormány garantálja, hogy nem fogja üldözni.

Azt akarom, hogy a kormány garantálja a nemzetközi közösségnek, hogy nem leszek kitéve politikai üldöztetésnek

- mondta Bulatov.

A 35 éves ellenzéki aktivista az ukrajnai kormányellenes tüntetések egyik csoportjának, az Avtomajdan egyik szervezője. Bulatov január végén eltűnt, majd amikor egy héttel később előkerült, kiderült, hogy orosz akcentussal beszélő férfiak elrabolták, kínozták, megfeszítették és egyik fülét levágták.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft