Kutyákkal tanulnak olvasni az észt gyerekek

2014.02.06. 13:55

Méretes cukiságbombát robbantott a tartui városi könyvtár: az észt város könyvtára „fél óra az olvasókutyával” néven futtatja új programsorozatát, ahol a gyerekek kutyákkal tanulhatnak olvasni, írja az ohtuleht.ee. A módszer egyébként például az USA-ban és az Egyesült Királyságban is eléggé elterjedt, mert a kutyák nagyon sokat segíthetnek azoknak a gyerekeknek, akik szoronganak, amikor hangosan, mások előtt kell olvasniuk. 

Az olvasókutyákat akár öt hónapig is képezhetik a feladatra. Az ideális kutya barátságos, gyerekszerető, tűri a simogatást, és nem ugat, miközben a gyerek olvas.

Az ötlet a tartui könyvtár olvasóinak fejéből pattant ki, a könyvtár vezetése pedig felvette a kapcsolatot az Észt Segítőkutya Egyesülettel. Jelenleg hatalmas az érdeklődés a program iránt. A könyvtár vezetői örülnek, és remélik, hogy nem hagy alább az újdonság elmúltával.

Az egyik elsős fiú a könyv kiválasztása után lelkesen magyarázta, hogy a kutyának is biztosan meg fogja mutatni a könyv szuper illusztrációit. A gyerekek otthonról is hozhatnak könyveket, de a könyvtár dolgozói segítenek nekik olyan történeteket választani, amikben kutyák vagy más állatok vannak.