Mátyás
-6 °C
1 °C

Meghalt egy munkás a szlovén hókáoszban

2014.02.06. 14:34

A Szlovéniában napok óta tartó durva téli időjárásnak már egy halálos áldozata is van. Mintegy 45 ezer háztartásban még mindig nincs áram, vasúti szakaszok váltak járhatatlanná, az erdőállományok 40 százaléka károsodott, az anyagi kár több tízmillió eurós, írja az MTI.

Szerda este egy 20 éves villanyszerelő halt meg egy Maribor-közeli erdőben, a leszakadt elektromos vezetékek helyreállítása közben. A fiatal férfi halálát áramütés okozta, az nem világos, hogy a vezeték miért volt áram alatt.

Még mindig megoldatlan több mint 45 ezer szlovén háztartás áramellátása. Változatlanul az ország nyugati részén a legkritikusabb a helyzet. Az energiaszolgáltatók közölték, hogy a vastag jégréteg újabb és újabb károkat okoz az áramvezetékekben, javításukat azonban megnehezíti, hogy számos út járhatatlan. Több ezer önkéntes dolgozik a problémák elhárításán. A hadsereg páncélozott járműveket vetett be a külvilágtól elzárt települések elérésére.

A katasztrófaelhárítás adatai szerint összesen 7600 tűzoltó, katona, önkéntes, valamint energiavállalati dolgozó vesz részt az időjárás okozta káosz megszüntetésében. Az erdőállománynak körülbelül 40 százaléka károsodott, az energetikai infrastruktúrában keletkezett kárt pedig több tízmillió euróra becsülik.

A Ljubljana és Koper kikötőváros közötti vasúti szakasz egy része gyakorlatilag teljesen tönkrement. A teherszállítás dízelmotorok segítségével csütörtöktől újraindul, de a személyszállítás a Borovnica és Pivka közötti részen az elektromos vezetékek helyreállításáig szünetel. Mint mondta, a javítási munkálatok 4-5 hónapig is eltarthatnak.