Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

900 kilós bomba a Cosmo Hotel tövében

2014.02.07. 06:38

Több mint 2200 embert kellett evakuálni egy csütörtökön talált II. világháborús bomba biztonságos eltávolításához Hongkongban, a szerkezet helyszíni hatástalanítása péntek reggel is tartott, de a szakemberek sikerrel befejezték – írja az MTI hongkongi médiaforrásokra hivatkozva.

A munkások egy, a város előkelő negyedében, a Cosmo Hotel szomszédságában folyó építkezés talajmunkálatai közben találtak rá a körülbelül 1,7 méter hosszú és több mint 60 centiméter átmérőjű bombára. A rendőrség 200 méteres körzetben lezárta a területet, majd kiürítették a környező épületeket, köztük két szállodát, irodaépületeket és egy templomot.

A tűzszerész egységnek az amerikai légierő által használt 450 kilogramm robbanóanyagot tartalmazó, több mint 900 kilós bombát kellett kezelésbe venniük. A szakértők szerint az AN-M66-os szállítása nem kerülhetett szóba, mivel akár fel is robbanhatott volna. Ez a típus volt egyébként a legnagyobb azok között, amelyeket a városra annak idején ledobtak.

A South China Morning Post című lapnak egy szakértő elmondta: minden valószínűség szerint egy, a dél-kínai Kuangtungból felszállt amerikai bombázótól eredő robbanószerkezetről van szó, amely egykor puha talajra hullhatott, ezért nem robbant fel.

A Hszinhua hírügynökségben idézett kínai történész szerint mindez akkor történhetett, amikor az amerikaiak japán katonai létesítményeket bombáztak.