Erzsébet
4 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Már nem Angela Merkel a legnépszerűbb német politikus

2014.02.07. 18:02 Módosítva: 2014.02.07. 18:03

A kancellár két évig folyamatosan vezetett az ARD közszolgálati televízió Deutschlandtrend című felmérésében. A pénteken bemutatott új mérés szerint ugyan növelte népszerűségét - munkájával a németek 69 százaléka elégedett, ami egy százalékpontos növekedés a legutóbbi, decemberben végzett adatfelvétel óta -, de Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter népszerűségi mutatója jóval nagyobb mértékben, 17 százalékponttal emelkedett, és így elérte a 70 százalékot, amivel a szociáldemokrata politikus átvette az első helyet a konzervatív kormányfőtől.

Frank-Walter Steinmeier a legutóbbi, 2005-2009 közötti nagykoalíciós kormányban is külügyminiszter volt. Négy év alatt 14 alkalommal végzett az első helyen az ARD felmérésében, legjobb eredménye 74 százalék volt.

Imádják a külügyminisztereket

Németországban a külügyminiszter hagyományosan kiemelkedően népszerű, az utóbbi hetekben viszont az is emelhette a tárcavezető munkájával elégedettek arányát, hogy számos külpolitikai téma volt a politikai napirenden, mindenekelőtt az ukrán válság.

Frank-Walter Steinmeier és Joachim Gauck államfő a február elején tartott müncheni biztonságpolitikai konferencián külpolitikai irányváltást hirdetett meg. Mindketten arról beszéltek, hogy Németországnak aktívabban kell közreműködnie a világpolitikai folyamatok alakításában, vállalnia kell az utóbbi években megnövekedett nemzetközi tekintélyével járó felelősséget. Az ARD felmérése szerint a kezdeményezéssel a németek 84 százaléka egyetért, de 75 százalék elutasítja, hogy a német hadsereg az eddiginél több nemzetközi küldetésben vegyen részt.