Ervin
14 °C
22 °C

Újabb utcai összecsapások Brazíliában

2014.02.07. 10:29

Több száz ember csapott össze a rendőrséggel a tömegközlekedés drágulása miatt Brazíliában, írja a BBC.

A múlt héten Rio de Janeiro polgármestere bejelentette, hogy 9 százalékkal drágulnak a tömegközlekedési tarifák, és egy buszjegy 3 realba (körülbelül 290 forintba) kerül ezentúl.

A tüntetés békésen kezdődött, néhány száz tüntető a Candelaria katedrális előtt gyűlt össze, Rio központjában, majd a központi pályaudvar elé vonultak. „Nem fizetünk 3 realt!” – skandálták.

A zavargás helyi idő szerint este hatkor, a csúcsforgalom idején tört ki. A rendőrség az oszlatáshoz könnygázt vetett be, a tüntetők köveket és benzines palackokat dobáltak. Néhány tüntető felmászott a beléptetőkapukra is, jegyautomatákat és boltokat rongált meg.

Egy tévés operatőrnek megsérült a feje, súlyos állapotban vitték kórházba. Egy felvételen is látható, ahogy megsebesült, de nem derül ki, pontosan hogyan történt az eset. Hat másik ember szintén megsebesült, és legalább húsz tüntetőt letartóztattak.

Tavaly a korrupció és a labdarúgó-világbajnokság ellen tüntettek, abból is országos demonstráció lett. Az embereknek akkor is az emelkedő árakból és az idei világbajnokság miatti túlköltekezésből lett elegük, valamint abból, hogy nem javultak a közszolgáltatások.