Géza
-12 °C
-4 °C

Washington: Oroszország kémkedik

2014.02.07. 17:39 Módosítva: 2014-02-07 18:40:53

Csütörtökön szivárgott ki egy felvétel, melyen Victoria Nuland az EU-ügyekkel foglalkozó amerikai külügyi államtitkár és a kijevi amerikai nagykövet beszélget egymással. A felvétel egy pontján Nuland egy „bassza meg az EU” – kiszólással utalt arra, hogy Washingtonnak csak egy fokig kell figyelembe vennie Brüsszel szempontjait az ukrán válság rendezésére tett – elvileg közös – erőfeszítések során.

Az amerikai külügyminisztérium nem erősítette meg a felvétel hitelességét, Nuland pedig pénteken visszautasította, hogy bármiféle kommentárt fűzzön idézett szavaihoz, és leszögezte, hogy „privát diplomáciai beszélgetésről“ volt szó. A felvétel valódiságát ugyanakkor megerősítette azzal, hogy azt nagyon jó minőségű, professzionális munkának nevezte. Washington azt gyanítja, hogy Oroszországnak köze lehet a lehallgatáshoz, és a telefonbeszélgetésnek a YouTube-on való közzétételéhez.

Az EU azzal foglalkozik, hogy az Ukrajnában élőknek segítséget nyújtson a jelenlegi válságban – mondta Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője pénteken Brüsszelben, és hozzátette, hogy az Európai Bizottság nem óhajtja kommentálni az amerikai diplomata kijelentését.

Angela Merkel német kancellár „teljességgel elfogadhatatlannak“ minősítette Nuland kijelentését – közölte pénteken Christiane Wirtz helyettes kormányszóvivő. Wirtz szerint Catherine Ashton igenis kiváló munkát végez, és az EU továbbra is mindent megtesz az ukrajnai feszültség enyhítéséért.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke az esetre reagálva a titkosszolgálatok lehallgatási gyakorlatát bírálta.

Az a legveszélyesebb, hogy nap mint nap újra szembesülünk azzal, hogy digitalizált világunkban már semmi sincs, amiről feltételezhetnénk, hogy védve van a hírszerzéstől

– mondta Schultz. Az EP-elnök szintén nem nyilatkozott az amerikai diplomata ominózus kijelentéséről.