Klaudia
-4 °C
2 °C

Elengedték a fegyvereket szállító észak-koreai hajót

2014.02.09. 07:41

Kifizette a bírságot, és távozhat panamából az az észak-koreai teherhajó, amelyen tavaly júliusban elrejtett fegyvereket találtak, ezért feltartóztatták - jelentették be a hatóságok.

A bírság összege közel 700 ezer dollár volt, és azért szabták ki, mert a be nem jelentett szállítmány veszélyhelyzetet okozhatott volna a rendkívüli fontosságú vízi úton. A hajó legénységének 32 tagját a múlt héten már szabadon engedték, de a kapitánynak és két vezető munkatársának bíróság elé kell állnia fegyvercsempészés miatt - írja az MTI.

A hajón Kubából származó, régi típusú, szovjet gyártmányú fegyverek voltak, köztük két MiG-21-es harci repülőgép, 15 hajtómű ugyanehhez a típushoz és kilenc légvédelmi rakéta. A 240 tonnányi titkos rakomány 10 ezer tonna, zsákokba csomagolt cukor alá rejtették. A panamai hatóságok kábítószer-csempészés gyanújával kutatták át a rakteret.

A havannai kormány elismerte, hogy Kubából származnak a fegyverek, de azt állította, hogy korszerűsítésre küldte Észak-Koreába, azaz nem szegte meg az ENSZ embargóját. Az ügyben a Biztonsági Tanács még nem hozott döntést, noha egy előzetes szakértői jelentés szerint kétségtelen a szankciók megszegése.