Szilárda
2 °C
6 °C
Index - In English In English Eng

Svájc korlátozhatja a bevándorlást

2014.02.09. 19:23

A hivatalos eredmények szerint a svájciak 50,3 százaléka szavazott igennel arra, hogy állítsák vissza a bevándorlási kvótarendszert, írja az MTI. Erről a kérdésről népszavazást rendeztek vasárnap.

A kormánynak így három éven belül újra kell tárgyalnia Brüsszellel a Svájc és az Európai Unió viszonyát szabályozó szerződéscsomagot.

Jelenleg bármely uniós állampolgár letelepedhet az országban, ha ott munkát vállal, csak az EU-n kívüli országok esetében korlátozzák a bevándorlást.

A referendumot a jobboldali populista Svájci Néppárt (SVP) kezdeményezte, mert úgy látják, hogy a „tömeges bevándorlás” a bérek csökkenéséhez és a lakbérek emelkedéséhez vezetett. A kormány, a gazdasági egyesületek és a szakszervezetek ezzel szemben ellenezték a népszavazásra bocsátott indítványt. Szerintük a külföldi munkavállalók nélkül Svájc nem tudná fenntartani a jelenlegi jóléti szintet és további gazdasági növekedést elérni.

Az eredmény a többségi hangulat megváltozását mutatja, 2009-ben ugyanis még a választók  hatvan százaléka ellenezte az uniós letelepülők számának a korlátozását. Egy január végi közvélemény-kutatás szoros eredményt vetített előre: akkor 43 százalék támogatta a kezdeményezést, míg 50 százalék ellenezte, és hét százaléknyi volt a bizonytalanok aránya.

Vezető uniós tisztségviselők még a népszavazás előtt komoly következményeket helyeztek kilátásba arra az esetre, ha az EU-val társult partnerségi viszonyban lévő Svájc korlátozza az uniós állampolgárok letelepedését, akár a Svájc és az EU közös belső piacának megszüntetését is elképzelhetőnek nevezték. Ez utóbbival a svájci cégek elvesztenék az uniós piachoz való szabad hozzáférést.

Laurent Bernhard svájci politológus szerint ugyanakkor a népszavazási kezdeményezés szövege meglehetősen tág mozgásteret ad a kormánynak. Bernhard a Basler Zeitung című svájci napilap internetes kiadásának nyilatkozva így vélekedett: sok minden a diplomáciai fórumokon fog eldőlni, és nem lehet előrelátni azt sem, hogy az EU valóban egyoldalúan felmondja-e a Svájccal fennálló kétoldalú szerződéseit.

A 8 milliós Svájc lakosságának 23 százaléka külföldi. A legnépesebb külföldi közösségek az olaszok (291 ezer), a németek (284 ezer), a portugálok (237 ezer) és a franciák (104 ezer).

A népszavazáson a szavazati joggal rendelkezők 56 százaléka vett részt. A korlátozás támogatói csak 19 500-zal voltak többen, mint az ellenzők. A 26 svájci kantonból 17-ben alkottak többséget az igenek. A nagyobb városokban, így Genfben, Zürichben és Zugban a többség a korlátozások ellen foglalt állást.