Észak-Korea nem adja ki az amerikai misszionáriust

2014.02.10. 06:40

Phenjan éles tiltakozása ellenére Szöul és Washington megtartja tervezett közös hadgyakorlatát február 24. és április 18. között. Ezt az MTI szerint a közös parancsnokság jelentette be hétfő hajnalban, hozzátéve, hogy minderről hivatalosan tájékoztatták Észak-Koreát.

Phenjan szinte ezzel egy időben közölte Washingtonnal: az előzetes meghívás ellenére nem hajlandó fogadni Robert King észak-koreai emberi jogi kérdésekkel foglalkozó nagykövetet, aki a több mint egy éve Észak-Koreában fogva tartott Kenneth Bae amerikai misszionárius szabadon bocsátása miatt érkezett volna a Koreai NDK-ba. Washingtoni közlés szerint Jesse Jackson tiszteletes, polgárjogi aktivista felajánlotta, hogy a család kérésére Bae ügyében kész Phenjanba utazni.

Az amerikai-dél-koreai közös parancsnokság bejelentette, hogy a hadgyakorlatot megtartják. A közlemény azt hangoztatta, hogy az nem provokatív jellegű.

Észak-Korea már a múlt héten közölte, hogy ha Dél-Korea és az Egyesült Államok megtartja évi rendszeres közös hadgyakorlatát, akkor elképzelhető, hogy Észak-Korea felülvizsgálja azt a megállapodást, amelyet Szöullal kötött a szétszakított családok találkozóinak újbóli megszervezéséről.

A két Korea nem sokkal ezt megelőzően állapodott meg abban, hogy a szétszakított családok február végén egy ötnapos időszakban ismét találkozhatnak egymással. Családi találkozókat 2010-ben szerveztek legutóbb. Megfigyelők valószínűnek tartják, hogy Phenjan a mostani bejelentés után valóra váltja fenyegetését.

Turistákat kísért

A 45 éves Kenneth Bae misszionáriust 2012 óta tartják fogva, amikor egy turistacsoportot kísért Észak-Koreába. Az ország legfelsőbb bírósága később 15 év kényszermunkára ítélte az észak-koreai állammal szembeni állítólagos felforgatásért. A hivatalos érvelés szerint a férfi idegenforgalmi tevékenység leple alatt csoportokat hozott létre, hogy megbuktassa a phenjani kormányt.

Washington tavaly augusztusban már akart egy amerikai diplomatát küldeni a távol-keleti országba, hogy közbenjárjon Bae szabadon engedéséért, Phenjan azonban később meghiúsította az utazást.

Észak-Korea néhány hete szabadon engedett egy idős amerikai férfit, akit korábban az 1950-1953-as koreai háborúban állítólag elkövetett bűneiért vetettek néhány hétre börtönbe. Phenjan 2009 óta legkevesebb hét amerikai állampolgárt vett őrizetbe, őket végül kiutasították vagy prominens személyek közbenjárására – például Bill Clinton vagy Jimmy Carter korábbi amerikai elnökök látogatása után – elengedtek.

Minden évben fenyeget

A Foal Eagle (Fiatal sas) amerikai–dél-koreai hadgyakorlatot évente rendezik meg, amit Phenjan rendre provokációnak minősít. Tavaly különösen nagy feszültséget okozott a hadgyakorlat: Észak-Korea könyörtelen megtorlással fenyegetőzött, ha a haditengerészeti gyakorlat közben megsértenék szuverenitását.

Az észak-koreai hadsereg akkor azt közölte: minden egysége és alegysége egyszerre indít válaszcsapást, ha csak egy lövedék is esik az ország területi vizeire. A világsajtó a háború előszeléről cikkezett, de a koreai magyarok nem szeppentek meg.

Az idei tervezett hadgyakorlatról Észak-Korea nyílt levélben próbálta meg lebeszélni déli szomszédját, Szöul szerint a levelet „hátsó szándékkal” küldték.  • Hírek
  • Személyi kölcsön