Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Hiába mondott le, megbüntethetik a minisztert

2014.02.10. 09:31

Ötezer fontra, azaz több mint 1,956 millió forintra is megbüntethetik Mark Harper volt brit bevándorlásügyi minisztert, aki múlt héten mondott le. A brit politikus azután nyújtotta be lemondását, hogy kiderült: kolumbiai takarítónője illegálisan tartózkodik és dolgozik Nagy-Britanniában.

Harper azt állítja, hogy 2007-ben, amikor először felvette a takarítót, megvizsgálta az útlevelét és a belügyminisztérium engedélyét is, de később nem ellenőrizte újra a dokumentumokat: a miniszterelnökhöz írt levele szerint „megfontolta a kérdést″ 2012-es miniszteri kinevezésekor, de arra jutott, hogy nincs szükség újabb ellenőrzésre.

Ezzel kapcsolatban hétfőre egy bevándorlási jogra specializálódott ügyvéd azzal állt elő, hogy a lemondáson túl a politikus komoly pénzbüntetésre számíthat, mivel nem tartotta meg a dokumentumok másolatát. Colin Yeo egy korábbi esettel példálózott, amikor egy főügyészt büntettek meg hasonló összeggel, ugyanilyen okból. Az ügyvéd szerint Harper egyértelműen hibás, írja az Independent.