Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Megfenyegették a zsiráfgyilkos dolgozókat

2014.02.10. 20:28

Halálos fenyegetéseket kapott a kétéves egészséges zsiráfot elpusztító és az állat húsát az oroszlánokkal megetető dániai állatkert személyzete, írja az MTI. Az állatkert szóvivője, Tobias Stenbaek Bro hétfőn azt mondta, hogy ő és az állatkert tudományos igazgatója, Bengt Horst telefonon és e-mailben is sok fenyegetést kapott.

A szóvivő szerint az egyik levélben ez állt:

 A koppenhágai állatkert személyzetének gyerekeit meg kellene ölni!

A Marius nevű zsiráfot vasárnap lőtték le, és bőrét lenyúzva húsát a látogatók, köztük gyerekek szeme láttára vetették oda az oroszlánoknak.

Az állatkert szerint Marius elpusztítására azért volt szükség, hogy elkerüljék a beltenyészet kialakulását. A húsának nyilvános megetetését pedig azzal védték, hogy csak a látogatók állatokkal kapcsolatos tudományos ismeretanyagát akarták bővíteni.

Az állat megölése online tiltakozási hullámot váltott ki, a netezők felháborodtak, az állatkertet is számon kérték. A zsiráf megmentése érdekében indított petíciót az interneten egy-két nap alatt több mint 20 ezren írták alá. Több állatkert jelezte, hogy lenne kapacitása a hím zsiráf befogadására.

Az állatkert döntését az Európai Állatkertek ás Akváriumok Szövetségének (EAZA) szabályzatával indokolta, mondván sok hasonló géneket hordozó zsiráf van már a szövetség fajmentő programjában. Stenbaek Bro szerint a kontinens legtöbb felelős állatkertje tagja a szervezetnek, amely a fajok sokszínűségének megőrzéséért munkálkodik globálisan.