Piroska
-1 °C
5 °C

A republikánusok belementek az adósságlimit emelésébe

2014.02.11. 22:17 Módosítva: 2014-02-12 00:09:32

Az amerikai képviselőházi republikánusok beleegyeztek abba, hogy nem akadályozzák az adósságlimit megemelését - jelentette be kedden John Boehner, az amerikai szövetségi alsóház republikánus elnöke.

A republikánus többségű képviselőház kedd este megszavazta az adósságplafon több mint egy évre történő, 2015 márciusáig szóló megemelését. A demokraták által uralt szenátus várhatóan szerdán szavaz majd  - írja az MTI. Boehner bejelentése szakítást jelent a republikánusoknak a pénzügyi kérdésekben az elmúlt három év során folytatott, konfrontatív taktikájával, amely októberben a szövetségi kormányzat 16 napig tartó részleges megbénulásához vezetett.

A beleegyezést azt követően jelentette be a házelnök, hogy párttársai körében megbukott a terve, miszerint a 17 ezer milliárd dolláros adósságlimit megemelését a katonai nyugdíjak tervezett csökkentésének visszavonásához kellene kötni. A republikánusok döntése nyomán a kérdés nem kerül ismét terítékre a novemberben megtartandó "félidős" kongresszusi választásokig. John Boehner közölte, hogy a képviselőházi republikánusok csak minimális számú szavazattal fogják támogatni a demokratákat az adósságplafon megemelésében. A házelnök ismételten Barack Obama elnököt hibáztatta azért, hogy a kérdésben elmaradtak a tárgyalások.

Jack Lew amerikai pénzügyminiszter múlt pénteken levélben sürgette az adósságlimit mielőbbi felemelését a republikánus kongresszusi vezetőknél. A tárcavezető rámutatott: a pénzügyminisztérium rendkívüli intézkedéseket léptetett életbe annak érdekében, hogy ne törje át az adósságplafont (mert ezek az intézkedések kevesebb mint három hét alatt kimerítik a rendelkezésre álló tartalékokat). Felhívta a figyelmet arra is, hogy az Egyesült Államok hitelfelvételi felhatalmazása nem terjedhet tovább február 27-nél.

A republikánusoknak az a taktikája, hogy az adósságplafon emeléséért cserébe kiadáscsökkentést csikarjanak ki, 2011-ben ahhoz a - részleteiben később módosított - megállapodáshoz vezetett, amelynek értelmében tíz év alatt mindenre kiterjedően 2100 milliárd dollárral csökkentsék a kiadásokat. A technikai csőddel fenyegető konfrontáció nyomán a Standard & Poor's hitelminősítő lerontotta az Egyesült Államok legjobb, AAA besorolását. A szövetségi kormányzat októberi részleges leállása komoly presztízsveszteséget okozott a Republikánus Pártnak, amelynek törvényhozási képviselői nem akartak újabb kockázatot vállalni a novemberi választások előtt.