Piroska
-2 °C
5 °C

Így fogták el a líbiai topterroristát

2014.02.11. 06:29

Akciófilmbe illő videofelvételt tettek közzé az al-Kaida terrorszervezet egyik volt líbiai terroristájának elrablásáról. Az amerikai nagykövetségek elleni terrortámadásokban közreműködéssel vádolt Abu Anász al-Líbit Tripoliban fogták el az amerikai különleges egység, a Delta Force kommandósai, írja az MTI.

A videón jól látható, amint a hírhedt terrorista a hajnali imáról hazaér Tripoli egy gazdag negyedében található, fallal körülvett házába,  majd az is, hogy hirtelen egy kisbusz és egy autó közelít, és blokkolja al-Líbi gépkocsijának útját, egy harmadik jármű pedig az utcát zárja le.

A következő képeken már az látható, hogy a Delta Force fegyveresei kiráncigálják az al-Kaida terroristáját autójából, a kisbuszba lökik, majd az egész egység villámgyorsan elhagyja a helyszínt. Az egész akció kevesebb mint két perc alatt zajlott le.

Abu Anász al-Líbit ezt követően egy héten át egy amerikai hadihajón vallatták, majd az Egyesült Államokba vitték, ahol egy manhattani bíróság megkezdte ügyének tárgyalását. A fő vád ellene az, hogy részese volt azoknak a terrortámadásoknak, amelyeket az al-Kaida 1998-ban követett el az Egyesült Államok két afrikai nagykövetsége ellen. Al-Líbi ártatlannak vallja magát.

A Kenyában és Tanzániában működő amerikai nagykövetségek ellen elkövetett pokolgépes merényletekben 224 ember – köztük tucatnyi amerikai – vesztette életét. Al-Líbi a hatodik, aki ellen a képviseleteket sújtó terrortámadások miatt indult büntetőeljárás. A többi ötöt életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték.