Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Ön külföldi magyar, aki szeretne szavazni?

2014.02.11. 14:02

A tavaszi választásra készülve választási forródróton várjuk külföldön élő olvasóink tapasztalatait. Főleg arról olvasnánk szívesen, hogy:

  • hogy megy a regisztráció?
  • adódott-e bármi nehézség, vagy minden flottul megy?
  • milyen anyagokat juttatnak el a képviseletek, választási irodák vagy bármilyen állami szerv a külföldön élő magyarokhoz?
  • kampányolnak-e ott a pártok?

Ha szívesen megosztaná tapasztalatait, ezen az emailcímen várjuk beszámolóját. Cserébe pedig aprólékosan szájba rágjuk, kinek pontosan mi a teendője, ha nem akar kimaradni.

Ez a cikk részletesen elmagyarázza, ki hogy szavazhat külföldről. Akinek nem kenyere a folyamatos szöveg, a lényeg néhány pofonegyszerű lépésben összefoglalva a következő:

  • 1) Magyarországi lakcím nélkül egyszerű a helyzet: levélben lehet szavazni, ehhez itt lehet regisztrálni.
  • 2) Akinek van lakcíme, annak több lehetősége van: 2a) hazajöhet és szavazhat Magyarországon a lakhelye szerinti választókörzetben (fontos ellenőrizni, megérkezik-e a következő hetekben a választási jegyzékbe vételről a tájékoztató), vagy 2b) szavazhat a tartózkodási helye szerinti külképviseleten.
  • Aki külképviseleten akar szavazni, regisztrálnia kell a külképviseleti névjegyzékbe március 29-ig. Ezt megteheti 2bi) itthon a helyi választási irodában, 2bii) postán vagy 2biii) online. Utóbbihoz ide kell ellátogatni, majd a következőkre kattintani: „Átjelentkezéssel történő szavazás, külképviseleti névjegyzékbe vétel, mozgóurna igénylés kérelmek on-line kitöltéséhez kattintson ide!” majd „Külképviseleti névjegyzékbe vételhez kapcsolódó kérelem”
  • 2biii/1) Akinek van Ügyfélkapuja, nyert ügye van. 2biii/2) Akinek nem, könnyen ráfázhat az adatokkal (doktori cím, sokadik név) – bármilyen eltérés esetén elutasítják a regisztrációt, pedig enélkül is mindenki egyértelműen azonosítható.
  • 3a) Akinek elfogadják a regisztrációját, értesítést kap arról, hogy felvették a névjegyzékbe. 3b) Akinek elutasították, 3bi) fellebbezhet az otthoni lakcíme szerint illetékes helyi választási irodánál, a döntés meghozatalától számított három napon belül. Online fellebbezésnek helye nincs, de szerencsére 3bii) enélkül is neki lehet futni még egyszer a regisztrációnak.

Sok sikert!